OSMANLILAR ANADOLU'DA TÜRK SİYASİ BİRLİĞİ KURMAK İÇİN HANGİ YÖNTEMLERİ KULLANDI



Sagot :

A.Selçuklu Devleti’nin dağılmasıyla birlikte Anadolu da Türk Siyasal Birliği de bozulmuştur.

 

Anadolu Türk beyliklerinin yeniden Türk birliğini sağlamak için birbirleriyle mücadele ettikleri bir ortamda Osmanlı beyliği de  küçük bir beylik olmasına rağmen Bizans sınırında kurulmasının da avantajını kullanarak önce Bizans yönünde genişleyip güçlenmiş sonra Anadolu Türk Birliğini kurma yoluna gitmiştir.

Orhan Bey zamanında; (OSMANLI DEVLETİ, OSMANLI İMPARATORLUĞU İLE İLGİLİ KONU ANLATIM)

 

Karesioğulları beyliğinin alınmasıyla( 1345) Anadoluda Türk Birliğini sağlama konusundaki ilk adım atılmıştır.

 

 

1.Murat zamanında; (OSMANLI DEVLETİ, OSMANLI İMPARATORLUĞU İLE İLGİLİ KONU ANLATIM)

 

a) Hamitoğulları Beyliğinden 80 bin altın karşılığında Isparta,Yalvaç, Akşehir,Seydişehir ve Karaağaç satın alınmıştır (1378).

 

b) Germiyanoğulları Beyliğinden ise oğlu Yıldırım Bayezıt’ı Germiyan beyinin kızıyla evlendirip kızın çeyizi olarak Kütahya, Emet, Tavşanlı ve Simav alınmıştır.

 

c) Osmanlıların güçlenmesi üzerine saldıran Karamanoğuları ise yenilgiye uğratılır.

 

 

Yıldırım Bayezıt zamanında; (OSMANLI DEVLETİ, OSMANLI İMPARATORLUĞU İLE İLGİLİ KONU ANLATIM)

 

a) 1. Anadolu Harekatında (1391-1393); Germiyan, Aydınoğlu, Menteşe, Saruhan beyliklerine son verilmiştir. Bunun üzerine Karaman ve Candaroğulları beylikleriyle anlaşan Kadı Burhaneddin harekete geçince Yıldırım Bayezıt önce Candaroğullarının üzerine (bilgi yelpazesi.net) yürüyerek Kastamonu ve Amasya’yı alır (1393). Ardından Karaman seferine çıkılır. Kadı Burhaneddin üzerine ise öncü kuvvetler yollanır. Ancak Çorum ovasındaki Kırkdilim kalesi önünde yapılan savaşta Osmanlı öncü kuvvetleri yenilir ve Y.Bayezıt’ın oğlu Ertuğrul hayatını kaybeder (1393). 1.Anadolu harekatının son halkası ise Antalya’nın alınarak Hamitoğulları Beyliğine son verilmesidir.

 

b) 2.Anadolu Harekatında(1397-1399); Niğbolu zaferinden sonra Osmanlıların haçlılarla uğraşmasını fırsat bilerek Osmanlı topraklarına saldıran Karamanoğulları üzerine sefer çıkılır.

 

Yıldırım Bayezıt bu beyliğe son verir(1397). Daha sonra tekrar Kadı Burhaneddin üzerine gidilse de sonuç alınamaz. Ancak dişli bir rakip olan Kadı Burhaneddinin ölümünden sonra Tokat, Sivas, Malatya, Kayseri çevresi Osmanlıların eline geçecektir. Böylece yaklaşan Ankara savaşı öncesinde Anadolu Türk Birliği büyük ölçüde sağlanmış olacaktır (1399).