O2'li solunumda  O'nin görevi?



Sagot :

Oksijenli Solunum 

Canlı hücrelerde karbonhidrat, yağ ve proteinlerin oksijen kullanarak parçalanması ve ATP sentezlenmesi olayıdır. Karbonhidratlar monosakkaritlere, yağlar yağ asitleri ve gliserole, proteinler aminoasitlere dönüştürüldükten sonra solunum tepkimelerine katılırlar. Oksijenli solunumun genel denklemi:

Glikoz + 6 O2 6 CO2 + 6 H2O + 38 ATP şeklidedir






Oksijenli Solunum 3 Kademede Gerçekleşir 

Glikoliz Evresi Krebs Devri Oksidatif Fosforilasyon Evresi (ETS)







A) Glikoliz Evresi 

Tıpkı oksijensiz solunumda olduğu gibidir.






B) Krebs Devri 

Ortamda O2 varsa pürivatlar mitokondriye geçer. Herbir pürivat molekülünden 1 mol CO2 ve 2 mol H ayrılır. 2 C’lu bir molekül olan Aktif Asetik asit oluşur. Aktif Asetik asit 4 C’lu bir molekülle birleşerek 6 C’lu Sitrik asiti oluşturur. Sitrik asit 5 C’lu bir bileşiğe dönüşürken 1 CO2 oluşur. 5 C’lu bileşikten 1 CO2 daha ayrılır ve 4 C hale gelir. En son 4 C’lu molekül bir kaç defa ortama H+ verdikten sonra tekrar 4 C’lu hale gelir.







C) Oksitatif Fosforilasyon (ETS) 

Glikoliz ve krebs devrinde hazırlanan NADH2 ve FADH2 deki H atomlarına ait elektronlar ETSden geçtikten sonra O2 ile birleşir. Bu sırada ATP üretilir ve sonuçta HO2 molekülleri oluşur. Bu devreye Hidrojen yolu reaksiyonları denir. NADH2 üzerinden ETSye giren 2 elektronun O2 ye taşınması sırasında 3 ATP üretilir. Eğer 2 elektron FADH2 üzerinden ETSye katılırsa üretilen enerji miktarı 2 ATPdir. Burada ATP sentezi yükseltgenme ve indirgenme reaksiyonlarıyla sağlandığı için bu devreye ve ATP üretim şekline Oksitatif Fosforilasyon denir.



Kaynak: http://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/244008-oksijenli-ve-oksijensiz-solunum-nedir.html#ixzz2BnriaWt8 
Follow us: MsXLabs.MK on Facebook