bayram ile ilgili kompozisyon saçma cevaplar vereni şikayet ederim !

bayram ile ilgili kompozisyonn acill ödevim lütfenn



Sagot :

limenin aslı bazram veya badramdır. Terim olarak yılın belli gününde, günlerinde kutlanan geleneksel ve toplumsal sevinç. Bayramlar iki ana kola ayrılır:

1. Dini bayramlar (


Ramazan Bayramı


Kurban Bayramı vb.)

2. Resmi ulusal bayramlar (


Cumhuriyet Bayramı,


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı


19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı,


30 Ağustos Zafer Bayramıvb.).

3. Etnik ve uluslararası bayramlar (

 


1 Mayıs vb.)

Deyimler:

Bayram yeri, bayramlık, eski bayramlar, bayramlaşmak, bayram ayı, bayram etmek, bayram havası, bayram koçu gibi, bayram şekeri, iki bayram arası, bayram tekbirleri, bayramda seyranda, bayramdan bayrama, bayramüstü, bayram değil seyran değil.

Etnik veya mezheplere özgü kutlamalara 


şenlik denir, bunları bayramdan ayıran ulusal veya toplumsal olmamasıdır. 


Hıdrellez


Ertuğrul Gazi Şenlikleri gibi. 

Dini bayramlar ay takvimine göre kutlanır. Bu nedenle her yıl 10 gün öne gelir ve dolayısıyla bir bayram günü bir insan ömründe yaza, kışa, sonbahara, ilkbahara gelecektir. Dini bayramlarda da resmi yerler kapalıdır, ulusal bayramlarda da.

Bayram öncesi evlerde temizlik yapılır, çocuklara bayramlık alınır. Bayram gezmesi ve ziyaretleriyle, akrabalar ziyaret edilir, dargınlar barışır, yaşlılara genç olanlar ziyarete gider. Bayramda tatlı, şeker ikramı adettendir, Ramazan Bayramı'nın bir adı da Şeker Bayramı olmuştur. Bayramda mezarlık ziyaretleri de adettendir.

Ulusal bayramlar, kurtuluş bayramlarında ise, resmigeçit yapılır. Tarihsel coşku ve anlam konuşmaları kutlamalarla devam eder. Etnik ve uluslararası bayramlarda halk dansları ve festivaller düzenlenir. 1 Mayıs, 


Nevruz ve Hıdrellez, 


Mesir bayramları bu tür bayramlardır.

ayramlar ülkelerin kültürünü, dinini, tarihini temsil eden ve tüm ülke tarafından kutlanan şenliklerdir. Bu gibi bayramlar ülkenin birlik ve beraberliğini, örf ve adetlerini, dini inançlarını ve geleneklerini korumak ve ileriye taşımak adına çok önemli günlerdir.  Ülkemizde de dini ramazan ve kurban bayramı ve Ulusal 29 ekim cumhuriyet, 23 nisan Ulusal çocuk, 30 ağustos zafer bayramları kutlanmaktadır. Dini bayramlarda örf ve adetlerimize göre toplanılıp birlikte ziyafetler verilir, akraba ziyaretleri yapılır, kavgalı olanlar barıştırılır,çocuklara hediyeler,harçlıklar ve şekerler verilir kurban bayramında kurban kesilir fakir fukaraya zekat verilir yemekler komşularla paylaşılır. Bu güzel zamanlar geçmişte çok daha güzel ve  renkli kutlanmakta idi hatta ben hattırladığım kadarı ile 6-7 yaşlarında en güzel elbisilerimizi, yep yeni ayakkabılarımızı giyip komşularımızın kapısını çalıp şeker toplardık ancak kentsel yapılaşma sonucunda artık bu bayramlaşmalar bile en aza indi.