yerleşme ve seyahat hürriyeti anayasamıza göre hangi durumlarda kısıtlanabilir?



Sagot :

Anayasa:Devletin en temel yasalarıdır.Bütün çıkan konun ve yasalar anayasaya uygun olmak zorundadır.Değiştirilmesi ve kaldırılması zordur.

Beyin Göçü:Yurt dışında eğitim görmek için giden öğrencilerin ülkemize geri dönmeyip yabancı ülkelerde çalışmasını sürdürmesi yada ülkemizde büyük masraflar sarf edilerek yetiştirilmiş başarı ile okullarını bitirmiş tam ülkeye faydası olacağı sırada bu kişilerin istihdam edilememesi, gereken değerin imkanların sağlanamamasından dolayı  yurt dışına gidip çalışmasına denir.

Sosyal devlet: Türkiye bir sosyal devlettir yani halkına karşılıksız hizmet etmesi imkanlar sağlaması yardımda bulunmasına denilir.Aş evleri, yetimhaneler, yollar yapması vb..

Anayasamızın 23 maddesine göre herkesin yerleşme ve seyahat özgürlüğüne sahiptir.Ancak bazı durumlarda bu özgürlük kısıtlanabilmektedir.

1.Suç soruşturması yada suç işlenmesini önlemek amacıyla özgürlük kısıtlanabilir.

2.Sağlık, düzenli kentleşmeyi sağlamak, sosyal ekonomik gelişmeyi sağlamak, vb. nedenlerden dolayı vatandaşları yerleşme ve seyahat özgürlüğü kısıtlanabilir.

Bazı bölgelere ise seyahat edilebilinir fakat yerleşilemez.
Örnek:Milli Parklar, Tarihi Mekanlar. Vb..

.Suç soruşturması yada suç işlenmesini önlemek amacıyla özgürlük kısıtlanabilir.

2.Sağlık, düzenli kentleşmeyi sağlamak, sosyal ekonomik gelişmeyi sağlamak, vb. nedenlerden dolayı vatandaşları yerleşme ve seyahat özgürlüğü kısıtlanabilir.

Thank you for visiting our website wich cover about Sosyoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.


Rans Other Questions