Sagot :
400 yıl önce bugünlerde, Galileo balkonundan kendi yaptığı teleskobuyla Ay'ın yüzeyini ve Jüpiter'in etrafındaki küçük uydularını gözlüyordu.
Peki, bu efsanevi teleskoplar nasıl bir şeydi?
Galileo'nun kullandığı teleskopların orjinalleri İtalya Floransa'da tutuluyor, fakat bunlardan biri geçtiğimiz günlerde Philedelphia'da bulunan Franklin Enstitüsü'nde sergilenmek üzere Amerika'ya gönderildi. New York Times'da geçtiğimiz günlerde yayınlanan makalede, Galileo'nun teleskobu ile ilgili bir çok ilginç detaya ve enstitüye ulaştığından teleskobu koruma paketinden çıkarırken gösteren bir videoya yer verildi.
Galileo'nun yaptığı onlarca teleskoptan sadece iki tanesi günümüze kadar gelmiş, aşağıdaki resimde görünen de onlardan biri. Görüntüdeki teleskobun odak uzaklığı yaklaşık 90 cm. Teleskobu deneyen görevli Derrick Pitts görüş alanının oldukça dar, gökyüzündeki Dolunay'ın yarısı kadar, olduğunu belirtiyor. Yani Galileo Ay'ın yüzeyindeki şekillerin haritasını yaparken teleskobunu biraz hareket ettirmek durumunda kalmış olmalı.
Astronomi bilimi optik teleskobun icadı ve kullanımı gece gökyüzünün çalışma ile 1600′lere fayanır. Galileo Galilei teleskopu icat etmedi ama sistematik kullanmak için göksel nesneleri gözlemlemek için kullandı ve buluşları ilk kayıt oluşturdu. Sidereus nuncius veya Starry Messenger adlı kitabı ilk 1610 yılında yayımlandın ve onu ünlü yaptı. O yılında Ay, Jüpiter ve Samanyolu’nun gözlemlerini bildirildi. Bu ve sonraki gözlemler ve bunların kendi yorumlarını sonunda 1543 yılında Kopernik tarafından önerilen bir güneş merkezli modelin benimsenmesi evrenin yermerkezli Ptolemaios modelinin çöküşüne yol açtı.
Thank you for visiting our website wich cover about Fizik. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.