Sagot :
BEYİN. Omurilikle birlikte merkez sinir sistemini meydana getiren ve sinir hücrelerinin tüm etkinliklerini düzenleyen karmaşık organ. Omurgasızlarda beyin, bir Gangliyon ‘ûan başka bir şey değildir. Omurgalılarda ise daha gelişmiştir; evrim düzeyinin alt basamaklarındaki omurgalılarda silindir biçimli, daha üst basamaklar-daki omurgalılarda ise daha iri, daha çok farklılaşmış ve daha yuvarlak bir biçim almıştır. Aralarında insan da bulunmak üzere evrim düzeyinin üst basamaklarında yer alan omurgalılarda beyin, son derece gelişmiş bir beyin kabuğunun denetimi altında bulunur. Beyin, aralarında bağlantılar bulunan milyarlarca sinir hücrelerinden ( Nöronlar) ve bunlara destek sağlayan hücrelerden (neuroglia) oluşmuştur. Kan Dolaşımı ve özellikle kan basıncının düzenlenmesi, bu hücrelerin yeterince oksijenlenmesini sağlayacak biçimde’ayar-lanmıştır. Bu oksijen sağlanamazsa, nöronlar birkaç dakika içerisinde ölür. Kafatasının (Baş İskeleti) içinde çok iyi bir biçimde korunmuş durumda olan beynin çevresinde, omurilikte olduğu gibi üç kat beyin zan (meninks) vardır. Bunların iç bölümdeki iki tanesi arasında, tuzlar ve glikozca zengin sulu bir çözelti olan beyin omurilik sıvısı (BOS) bulunur. BOS aynı zamanda, beyindeki dört karıncığı {ventriküllerij ve omuriliğin merkezi kanalını da doldurmaktadır. Karıncıklarla beyin zarları arasındaki BOS dolammı engellenecek olursa, hidrosefali adını verdiğimiz durum ortaya çıkar. Bunu düzeltmek için BOS’mn yapay bir yolla kalp kulakçığına akıtılması gerekebilir, ( Beyin-Omurilik Sıvısı}.İnsan beyni üç bölüme ayrılır: (1) arka beyin, kalp atışını ve solunumu idare eden, hayati merkezleri içeren medulla oblongata (omurilik soğanı)’ dan; kafa sinirlerinin çekirdeklerini ve üst beyin merkezleriyle omurilik arasında bulunan birçok sinir lifini içeren ponstan ve vücudun dengesini, durumunu ve koordine’ hareketlerini denetleyen cerebellum (beyincik)’dan oluşur. (2) orta beyin, beyin sa-pmdaki refleksler için küçük, ancak önemli bir merkez oluşturan, bunun yanısıra kafa sinirlerinin çekirdeklerini ve formatip reticularisi içerir. (3) ön beyin (asıl beyin), beyin kabuğuna duyu uyaranları taşıyan talamus’u; otonom sinir sistemini, besin ve sıvı alımım ve ısı düzenlenmesini denetleyen, hipofiz beziyle yakın ilişkileri olan hipotalamus’u içerir. Asıl beyin (ya da ön beyin) tüm beynin üçte ikisini oluşturur ve derin kıvnm-lan olan bir yüzeyi vardır. îki yarımküreye ayrılmıştır. Bunun görev yapan aşıl bölgeleri, altında sinir liflerinden yapılı geniş bir beyaz tabaka yer alan beyin kabuğu ile, kas kontroluyla ilgili olan bazal gangliyonlardır (bu bazal gangliyonlarm rahatsızlanması, Parkinson hastalığına yol açar). ( Parkinson Hastalığı).
Herbir yarımkürede istemli hareketleri kontrol eden bir motor korteks ile, deriden gelen duyuları algılayan bir duyu korteksi vardır. Bunların her birinin vücudun karşıt yanıyla ilişkisi vardır. Beyin kabuğunun diğer- bölgeleri konuşma, Bellek ve görme, koku, ses gibi duyuların algılanması işlevlerinde rol oynar. Soyut düşünce gibi daha yüksek işlevlerin de beyin kabuğuyla ilgili olması beklenir ( Zeka-, Öğrenme). Beynin çeşitli hastalıkları arasında enfeksiyonlar, özellikle menenjit, ensefalit, frengi ( Zührevi Hastalıklar) ve abseler; travma, tümörler, inmeler, mul-tipl skleroz ve erken atrofiye yol açan de-generatif hastalıklar (yerel ya da yaygın) sayılabilir. Beyne ait hastalıkların araştırılmasında değişik biçimlerde uygulanan X-ışınları, belden su alma (BOS’taki anor-1 mallikleıi inceleyebilmek için) ve elektroensefalogramdan yararlanılır. Tedavide ise aralarında antibiyotik ve steroidler de bulunan çok çeşitli ilaçlar kullanılır ve cerrahi girişimler uygulanır.
Thank you for visiting our website wich cover about Bilgisayar. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.