Ekmek ve tahıl grubunun besin içeriği nedir?

Sagot :

Tahıllar, Türk toplumunun temel besin grubudur. Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler, bu grup içinde yer alır. 

Tahıl ve tahıl ürünleri vitaminler, mineraller, karbonhidratlar (niflasta, lif) ve diğer besin ögelerini içermeleri nedeniyle, sağlık açısından önemli besinlerdir. Tahıllar, protein de içerir. Bu proteinin kalitesi düşük olmakla birlikte; kuru baklagiller ya da et, süt, yumurta gibi besinlerle bir arada tüketildiklerinde protein kalitesini artırabilir. 

Tahıllar, ayrıca bir miktar yağ da içerir. Tahıl tanelerinin yağı, vitamin E yönünden zengindir. Tahıllarda A vitamini aktivitesi gösteren ögelerle, C vitamini hemen hemen yoktur. Tahıllar B12 dışındaki B grubu vitaminleri açısından zengin, özellikle B1 vitaminin (tiamin) en iyi kaynağıdır. Bu vitaminler tahıl tanelerinin çoğunlukla kabuk ve özünde bulunur.

 Tahıl Ürünleri:
Un: Tahıl tüketimi başlıca un ve unlu ürünler (ekmek vb.) şeklinde olur. Un deyince buğday unu anlaşılır, diğer unlar elde edildikleri tahılın adı ile bilinir. Tahıl taneleri öğütülürken kepek ve özü olarak ayrıldığından; protein, vitamin, mineral içerikleri azalır. Bu azalma, randıman derecesi düştükçe artar.

Bulgur: Buğdaydan yapılır. Ülkemizde çok kullanılır. Bulgur, işleme esnasında besin değerini çok fazla kaybetmez. İyi bir tahıl kaynağıdır.

Nişasta: En çok kullanılan tür, buğday nişastasıdır. Ayrıca pirinç, mısır ve patates nişastası da bulunmaktadır. Nişasta, saf karbonhidrat kaynağı olup; vitaminler, mineraller ve protein içermez.

Makarna-şehriye: Beyaz undan yapılanların vitamin mineral değerleri düşüktür.

Ekmek: En fazla tüketilen tahıl ürünüdür. Ekmek mayalı yapıldığında besin değeri daha yüksektir. Çinko başta olmak üzere; mineral emilimi düşük olduğundan mayasız ekmek tüketiminden kaçınılmalıdır.

Pasta-bisküvi vb.:Genellikle bu tür besinler hazırlanırken una yumurta, süt, şeker ve yağ eklendiğinden bu yiyeceklerin enerji içeriği de artmaktadır.

Besinlerimiz, içerdikleri besin ögeleri ve besin ögesi olmayan kimyasallar açısından farklıdır. Hiçbir besin, yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan 50 ayrı türdeki besin ögesinin hepsini içermez. Bir kısım besinler, bazı besin ögeleri yönünden zengin iken; bir kısım da çok az miktarda besin ögesi içerir.

Birkaç tür besinle yetinmek bazı besin ögelerinin yetersiz alımına neden olabilir. Soframızda ne kadar çok çeşitte besin bulundurabilirsek, o derecede dengeli bir beslenme sağlayabiliriz.

"TC Sağlık Bakanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından hazırlanmıştır."

Merhaba,

Ekmek ve tahıl grubunu besin içeriklerini kısaca öğrenelim;

Ekmek ve tahılllar Türk toplumunda özellikle de kırsalda en temel besin kaynaklarından birisidir. Buğday, mısır, çavdar, yulaf, pirinç, mercimek gibi ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek, ekmek ve makarna bu grubun içindedir.

En önemli özellikleri bünyelerinde karbonhidrat, nişasta, mineral,vitaminler ve diğer besin öğelerini bulundururlar. Bu grupta protein miktarı düşüktür.

E ve B vitamini yönünden zengindir. A ve C vitamini yoktur. İnsan sindirim sistemi için önemli birer lif kaynağıdırlar.

Çok fazla tüketilmesi karbonhidratın vücutta birikerek bir süre sonra yağa dönüşmesi sebebiyle kiloya sebep olabilir.

Günlük önerilen porsiyonlarda tüketilirse insan bünyesi için oldukça faydalı besin kaynağıdır.

Başarılar diliyorum.