Sagot :
Konu
Dosyalar
Deneyler
Videolar
Testler
Flash Sunumlar
Bulmacalar
Resimler
Kavram Haritası
Diğer
Sayfayı Yazdır
Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Arasındaki İlişki ve Fark
Genetik mühendisliği,canlıların kalıtsal özelliklerini değiştirilerek,onlara yeni işlevler kazandırılmasına yönelik araştırmalar yapan bilim dalıdır.
Genetik mühendisleri:
Genlerin yalıtılması ve çoğaltılması
Farklı canlıların genlerinin birleştirilmesi
Genlerin bir canlıdan başka bir canlıya aktarılması ile uğraşırlar.
Amaçları: Kalıtsal hastalıkları bulmak,hastalıklara tedavi yöntemi bulmaktır.
Genler değiştirilerek bir organizmaya istenilen özellikler kazandırılabilir.en yaygın olanı DNA nın istenilen bölgesinin kesilip çıkarılması,kesilen yere yenisinin eklenmesidir.
Genetik mühendisliği , biyoteknoloji tekniklerinin uygulanmasını içeren çalışmaları kapsar. Temelini DNA molekülü oluşturur. Bazı canlılarda faydalı işlevleri olan genlerin, başka canlılara aktarılması veya bu genlerin basit yapılı canlılara yüklenerek ürünlerinden yararlanılmasıyla uğraşır. insan genom projesi genetik bilimiyle ilgilidir. örneğin insülin ilaçları genetik mühendisliğiyle elde edilmiştir. Ayrıca Genetik mühendisliğiyle canlı yeni bir gen kombinasyonunada sahip olabilmektedir.
Genetik mühendisliğinin yararları
İlaç için bitkinin yapısı değiştiriliyor.
Kaliteli sağlıklı yiyecekler yapılıyor
Hayvanların insanlar için organ verici olması
Davalarda kullanılması
Soğuğa dayanıklı bitkiler üretilmesi
Domates gök iken koparılır sonradan kızartılır.
Az yağlı patates cipsleri yapılıyor.
Genetik mühendisliğinin besin zincirini bozma gibi zararlı etkileride vardır.
Biyoteknoloji:
Doğal olarak var olmayan veya ihtiyacımız kadar üretilemeyen yeni ve az bulunan maddeleri elde etmek için kullanılan teknoloidir.
Mesela: İnsülin hormonu önceden çok üretilmiyordu.Bakterilerden faydanılarak çok fazla insülin hormonu üretilir.
Biyoteknoloji;modern bilimsel metod ve tekniklerle bitki,hayvan ve mikroorganizma yapılarını kültür ortamında değiştirerek ve geliştirilerek onlardan ürün elde edilmesidir.Biyoteknolojik çalışmalardan bazı örnekler; peynir ,fermantasyon, yoğurt, soya sosu, katkı maddeleri, ilaçlar, boyalar, parfümler, yakıt, aşı biyoteknolojik yöntemlerle elde edilen maddelerdendir.
Thank you for visiting our website wich cover about Biyoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.