Sagot :
Anlam Kayması
"Biz yemek yiyoruz." Bu cümlenin yüklemi olan "yiyoruz" fiili şimdiki zamanla çekimlenmiştir; cümlede anlatılan eylem şu anda yapılmaktadır. Şimdi şu cümleye bakalım:
"Biraz sonra yemek yiyoruz." Bu cümlenin yüklemi de şimdiki zaman çekimlidir, ancak bildirilen eylem şu an (şimdiki zamanda) yapılmamaktadır. Eylem daha sonra (biraz sonra) yapılacaktır. Bu durum anlam kaymasının örneğidir.
Anlam kayması, bir cümlenin fiilinin çekimlendiği kipin dışında bir kipin anlamını taşımasıdır; şimdiki zamanla çekimlenmiş bir fiilin gelecek zaman anlamı taşıması gibi.
Anlam kaymasına anlatımdaki monotonluğu kırmak için başvurulur. Anlam kayması, bir anlatım bozukluğu ya da dil yanlışlığı değildir.
Anlam kayması haber kiplerinden şimdiki zaman, geniş zaman ve gelecek zamanda görülür; bu durumda daha çok "zaman kayması" biçiminde olur. Dilek kiplerinde ise istek, gereklilik ve emir kipinde anlam kayması görülür.
Şimdiki Zaman
** Geniş zaman yerine kullanılabilir:
* Macera romanı okumayı çok seviyor. (sever)
* Her akşam bu caddeden geçiyor.
alıntıdır...................
Fiil çekimlerinde kullanılan kip ve zaman ekleri her zaman kendi anlamlarında kullanılmaz. Bu ekler birbirlerinin yerlerine de geçebilir. Elbette bu, cümlenin anlamıyla ilgilidir. Kısaca, cümlede yüklemin çekimlendiği kip veya zamanla işin yapıldığı kip veya zamanın farklı olmasına anlam kayması denir.
“Sizi yarın burada bekliyorum.” cümlesinde “bekliyorum” yüklemi şimdiki zamanla çekimlendiği halde iş “yarın” yani gelecek zamanda yapılacaktır. Öyleyse burada zaman kayması vardır.
“O her gün aynı saatte yola çıkıyor.”
Thank you for visiting our website wich cover about Türkçe. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.