Sagot :
Yeraltı suyunun miktarını ve beslenmesini, yağış miktarı, yüzeyin eğimi, bitki örtüsü ve taşların geçirimlilik özelliği belirler.
Suların yeraltına sızmasını etkileyen faktörler:
1.Arazinin geçirimlilik derecesi,
2.Yağış miktarı,
3.Yağışın şekli,
4.Sıcaklık ve buharlaşma,
5.Arazinin eğimi,
6.Bitki örtüsü.
Yağmur ve kar sularını yeraltına kolay sızdıran taşlara geçirimli taşlar denir. Geçirimli taşların başlıcaları, kumtaşı, çakıl taşı, kalker ve bazalttır. Geçirimli taşlarda oluşan tabakalardan geçerek dibe sızan sular geçirimsiz taşlardan oluşan tabaka üzerinde birikir. Geçirimsiz taşların başlıcaları, kil, şist, marn, granittir.
Özellikle arazinin geçirim derecesi etili olmaktadır. Geçirimsiz arazilerde sular yeraltına fazla sızamamakta, geçirimli ve kayaların gözenekli bir yapıda olduğu arazilerde sızma fazla olmaktadır. Özellikle yağışın çok ve arazinin geçirgen ve gözenekli olduğu yerler yer altı sularının çok olduğu alanlardır.
Yeraltı sularını besleyen kaynaklar:
1-Yağışlar,
2-Akarsular ve göller,
3-Eriyen kar ve buz sularıdır.
Yeraltı suları kayaların çatlaklarından veya tabakaların yamaç, vadi, faylar tarafından kesildiği yerlerden, ya da çeşitli şekillerde insanların açtığı kuyulardan yeryüzüne çıkar. Yeraltı sularının kendiliğinden yüzeye çıktığı yerlere de “kaynak” ( Göze, eşme, memba, pınar) denir.
Kaynak sularının kalitesi, suyun geldiği yerdeki kayanın kimyasal özelliğine bağlıdır. Silisli kayalardan çıkan kaynak suları, çözünmüş kireç içermediği için içme suyu olarak kullanılmaya uygundur. (Örneğin Uludağ, İzmir, Tokat, Niksar olduğu gibi). Kireçli arazilerden çıkan kaynak suları kireçli, jipsli arazilerden çıkan kaynak suları acı olduğu için içme suyu olarak kullanılmaya elverişli değildir.
Cevap:
Cevabımızı Öğrenelim :
- Arazi eğimi
- Yağış Miktarı
- Yağış şekli
- Sıcaklık
- Buharlaşma
- Bitki örtüsü
Faktör ne demek?
- Etken
Yer altı kaynağı nedir?
- Yer altı sularının bulunduğu kanal .
Yer altı kaynaklarına örnekler :
- Demir
- Kaynak
- Altın
EK BİLGİ :
Yer altı kaynağı , suların bulunduğu yerlerdir. Yer altı kaynakları çoğu yerde bulunur. Ama bazı yerlerde azdır. Yer altı kaynaklarının miktar ve beslenmesini bir sürü faktör etkiler. Mesela : Arazinin eğimidir. Arazi eğimi olmazsa daha kolay yerleşme olur. Ama olmazda daha zor yerleşme gözlemlenebilir. Miktar , bir şeyin belli bir sayısına denir. Her şeyin belli bir miktarı vardır. Ama bazı şeyler hariç . Yer altı kaynaklarına : altın , demir gibi ekonomik değere sahip şeyler örnek verilir. Yer altı kaynakları yağış miktarından da etkilenmiş oluyor. Yağış miktarının da çok önemli faktöre etkisi vardır. Yer altı kaynakları önemlidir. Değerini bilmek gerekir.
Açıklama:
#Opti & SözelTim
Thank you for visiting our website wich cover about Coğrafya. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.