basketboll ve kuralları özet istiyorum yarım sayfayı gecmesin ltfnnnn :))



Sagot :

Oyuncular iki durumda cezalandırılır: Bireysel kural ihlalleri, Faul yapılan durumlar.

Kural ihlali veya hatası (hatalı yürüme, topun çizgi dışına çıkması, hücum oyuncusunun üç saniyeden fazla potanın dibindeki bölüm içinde durması v.b) top kullanma hakkını karşı takıma verir. Yapılan bireysel fauller(itme, çekme, vurma, tutma v.b) ise oyuncunun faul cezası almasını sağladığı gibi faulün yapıldığı yer göz önünde bulundurularak, rakip topu yandan oyuna sokar, ya da serbest atış yapma hakkı kazanır.

Serbest atış hakkı adedi, faulun yapıldığı zaman, yer ve çeşidine göre değişir. Şut atışı sırasında faul yapılmış ve atış sayı olmamışsa atışı yapan takıma iki serbest atış hakkı verilir. Eğer atış sayı olmuşsa, bir serbest atış hakkı verilir. Bir takım, bir devredeki "takım faul" sınırını geçmiş ve atış sahası dışında faul yapmışsa, faul yapılan oyuncuya iki serbest atış hakkı verilir. Teknik faullerde (oyunu geciktirme, centilmenlik dışı davranışlar, hakeme itiraz, izinsiz oyuna girme v.b.) iki serbest atış hakkı verilir. Faul eğer sert bir müdahale ile gerçekleşmişse hakem oyuncuyu oyundan atma cezası verebilir.
Basketbolun Kuralları Hakemler Basketbol maçları, karşılaşmaları iki hakem ile yönetilir. Saha Seçimi Misafir takım hangi yarı sahada oynamak isterse o yarı sahayı seçebilir. Başlama Basketbol maçları orta sahadan her iki takımdan da birer oyuncunun arasında yapılan hava atışı ile başlar. Havaya atılan topla oyun başlamıştır. Oyun Süresi Basketbol toplamda 40 dakika ve 4 periyot halinde oynanır; yani onar dakikalık 4 periyot şeklindedir. Beraberlik sözkonusu olduğu taktirde uzatma periyotları oynanır. Uzatmalar 5 er dakika oynanır. Takımlar Bir takım toplamda 12 oyuncu barındırabilir. Takımlar bir antrenör birde dilerlerse yardımcı antrenör bulundurabilirler. Menajer, doktor, çevirmen vb özel yükümlülükleri olan en fazla 5 kişi bulunabilir. Takımlar sahada 2 oyuncudan daha az oyuncu ile devam ederse mağlup sayılır. Böyle bir mağlubiyet söz konusu olursa, galip gelecek takım o anda skor olarak öndeyse o skor geçerlidir. Galip sayılacak takım skor olarak gerideyse, skor 2-0 olarak kabul edilir. Üniformalar Formalarda ön ve arka renk aynı olmalıdır. Sahadaki bütün oyucunlar, formalarını şortlarının içerisine sokmaları kuraldır. Takım içerisindeki bütün oyuncular aynı renkteki çoraplardan giymek zorundadır. Formaların önünde ve arkasında forma rengine zıt renkte forma numaraları olması zorunludur. Forma numaraları 4 ile 15 arasında olmalıdır. Hücum Süresi Müsabakada hücumu oynayan taraf kendi yarı sahasını 8 saniyede geçmesi gerekir. 8 saniyede sahasından çıkamaz ise hücum sırası rakip takıma verilir. Bununla birlikte hücum eden takım 24 saniye içerisinde hücumunu bitirmesi gerekir. Mola Takımların ilk üç periyotla birlikte uzatma periyodunda birer dakikalar halinde birer kez mola alma hakkına sahiptir.  Dördüncü periyottada iki kez mola alma hakları vardır. 2 periyot bitiminde 15 dakikalık bir mola verilir. Basketbol müsabakalarında topa sahip kişi topu sektirmeyi bıraktığında o andan itibaren adım atamaz. Pas ve şut atmak zorundadır.  Adım attığı taktirde kural ihlali olduğundan top rakip takıma geçer. Oyuncu Değişiklikleri Basketbol maçlarında sınırsız oyuncu değişikliği yapılabilir; eğer oyuncu faul limitini doldurmamış ve oyundan alınmışsa tekrar tekrar oyuna girebilir. Faul Oyuncuların beş faul yapma hakkı vardır ve beş faulu geçen oyuncular oyundan atılmasıyla birlikte bir daha oyuna giremezler.  Oyuncuların yaptıkları toplam fauller takımlarının takım faul sayısını doğrudan etkiler. Bir takım 4 faul yaparsa bundan sonraki bütün faullari rakip takımın serbest atış yapmasına sebep olur. Yani 4. faulden sonraki faullerin cezası serbest atışla cezalandırılır. Silindir Prensibi Bir oyuncu sahada iken oyuncuyu saran bir silindir hayal edilir. Bu silindir içerisine rakip oyuncu eli kolu veya vücudu ile girmeye çalışırsa silindir prensibini ihlal etmiş olur. Silindir prensibi aşağıdaki resimde net bi şekilde