Sagot :
zmir´in işgali düşüncesi 1919´un Şubat ortalarında Yunanistan başbakanı Venizelos´un önerisiyle, İngiltere başbakanı Lloyd George tarafından ortaya atıldı. İzmir´in İşgali, Birinci Dünya Savaşı sonrasında Paris´te toplanan uluslararası barış konferansının kararıyla ortaya çıktı. ABD başkanı Wilson bu öneriye önce kesinlikle karşı çıktı, ancak 25 Mart dolayında daha esnek bir tavrı benimsedi. 7 Mayıs ta İngiltere, ABD ve Fransa, Yunan donanmasının İzmir´e gönderilmesinde mutabık kaldılar. İzmir kenti ile birlikte Ayvalık, iki kent arasındaki sahil şeridi, Çeşme yarımadası ve Belkahve´ye kadar İzmir´in hinterlandı da işgal edilmiştir. 1920 Nisan´ından sonra Yunan ordusu İzmir´den harekete geçerek, Bursa, Eskişehir, Kütahya ve Afyon´a kadar Batı Anadolu´nun büyük bir bölümünü de işgal altına almıştır.
zmir'in İşgali, I. Dünya Savaşı sonrasında Paris'te toplanan uluslararası barış konferansının kararıyla İzmir kentinin 15 Mayıs 1919'da Yunanistan Krallığıtarafından işgaliyle başlayan ve 9 Eylül 1922'de Türk Ordusunun kente girmesiyle sona eren işgaldir.
İşgal, İtilaf Devletleri'in izniyle Yunan Yüksek Komiseri Aristidis Stergiadiskomutası altında yapılmıştır. I. Dünya Savaşı'nda Yunan Krallığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında herhangi bir askeri çatışma yaşanmaması sebebiyle işgal, İtilaf Devletleri arasında da tartışma konusu olmuştur. İşgale izin verenİtilaf Devletleri'nin ana amacı İtalyanların Anadolu'daki toprak kazançlarını dengelemektir. İtalya, Birleşik Krallık ve Fransa arasında 26 Nisan 1917'de yapılan St.-Jean-de-Maurienne antlaşması Yunan işgali ile uygulanamamış, çünkü İtalyanlara söz verilen İzmir bölgesi Yunanlar tarafından işgal edilmiştir.Yunanların eylemleri, Türk Kurtuluş Savaşı'nda İtalya-Türk Ulusal Hareketiarasında yakınlaşmaya sebep olmuştur.[kaynak belirtilmeli]İzmir kenti ile birlikteAyvalık, iki kent arasındaki sahil şeridi, Çeşme yarımadası, Selçuk veBelkahve'ye kadar İzmir'in arka alanı da işgal edilmiştir. Nisan 1920'den sonraYunan ordusu İzmir'den harekete geçerek, Bursa, Eskişehir, Kütahya veAfyon'a kadar Batı Anadolu'nun büyük bir bölümünü de işgal altına almıştır.
Thank you for visiting our website wich cover about Tarih. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.