'toprak ana' kitabının dil ve anlatım özelliği nedir?



Sagot :

Cümleler genellikle uzundur.Güzel sanatlar kullanılmıştır özellikler toprağın bir insana benzetilip konuşturulması.Yabancı kelimeler fazla değil ama köyde kullanılan kelimeler çok olduğundan bazı yerlerde anlama güçlüğü çektim. Kitapta Kırgızlar geçtiği için onların çoğu isimler yabancı gelmektedir bize. Yerel kelimelerin kullanım çokluğu göze batmaktadır.Yazar çok net ve anlaşılır bir şekilde yazmıştır. Her yaşta kesimin anlayabileceği bir dil vardır.
Argo kelimeye fazla yer verilmemesine dikkat edilmiş fakat kitabın sonlarına doğru bir yerde verilmiştir. “Seni iğrenç cadı seni! Gerçeği söylüyor sun ha! Gerçeği öğren de gör cezanı! Gelininin karnını kim şişirdi ha! Burnunun dibinde gebe bıraktılar ****** gelinini! Al sana gerçek! Demek çektiklerin yetmedi? Bu gerçek karşısında ne yapacaksın bakalım! Utanmaz sefiller sizi!”

Heyacan verici çeşitli serüvenlerle dolu olmasına rağmen melodramatik bir eser olarak kabul edebiliriz.Yine de zevkle okunan bir eser niteliği taşımaktadır.romanda karakter çözümlemeleri,özgün betimlemeler yok gibidir.yazar bol bol konuşma ve kıvrak bir anlatım biçimine dayalı olarak vermiştir.