4 sınıf a:bugun ailece parka gidecegiz b:yarrın okula birlite gidelim mi ? c:ne mutlu turkum diyene ! d:konuklar geldi bize akşam YUKARIDAKİ CÜMLELERDEN HANGİSİ DEVRİK CÜMLERDİR?



Sagot :

Devrik Cümle Nedir ? 
Türkçe'de cümleyi oluşturan öğeler genel olarak şu sıralamaya uyar: 

Özne, tümleç(ler), yüklem. 

Bu sıralanışa uymayan ve yüklemi sonda değil başta ya da ortada bulunan cümlelere "devrik cümle" denir.

Devrik cümle Ögeleri dilin dil bilgisi kuralları dahilinde genel kurala uygun sıralanmamış cümle olarak tanımlanır.

Türkçede yüklem sonda bulunur diğer ögelerse önemine göre, vurgulu olan yükleme daha yakın olacak şekilde dizilir. Öyleyse; Türkçede yüklemi cümle sonunda bulunan cümle kurallı cümle, cümle sonunda başka bir ögesi bulunan cümle ise devrik cümledir.

Türkçede cümlenin ögeleri, cümle içindeki konumlarıyla değil; aldıkları (özne ve belirtisiz nesne ek almaz) eklerle ayrılır. Bu yüzden devrik kurulmuş bir cümle yanlış değildir. Hatta edebi dilde devrik cümlelere sıkça başvurulur.

Ek almayan iki ögeden biri olan belirtisiz nesne, diğeri özneden her zaman yüklemin önünde olmasıyla ve yüklemin aldığı kişi ekiyle ayırt edilir.

Örneğin: "Kalem aldım." cümlesinde kalem belirtisiz nesnedir. Yüklemin almış olduğu -m kişi ekinden anladığımız üzere cümlenin görünmeyen öznesi "ben"dir.

Yüklemin üçüncü şahısla çekimlendiği cümlelerdeyse anlatım bozukluğu olmasını engellemek için gerçek özne kullanılması gerekebilir. cevappppp ne mutlu türküm diyene bana göre öle ben öle anladım

cevap d şıkkıdır ......  cümleler olması gereken yerde degildir