iklim değişiklikleri canlıların yaşamına tozlaşmaya ve tohumların taşınmasına neden olan etkileri çok acil yarına götürmem gerek yalvarırım acilll



Sagot :

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN TOZLAŞMAYA VE TOHUMLARIN TAŞINMASINA NEDEN OLAN ETKİLERİ

1-Küresel ısınmaya bağlı olarak kış sıcaklıkların artması, ilkbaharın  erken gelmesi, sonbaharın  gecikmesi .Hayvanların göç zamanını değiştirir.Göç eden hayvanlar ise  tozlaşmada büyük rol oynar.

 2-İklim değişikliği sonucu tozlaşmada görev alan arı türlerinin  azalmasına neden olcaktır.Bu ise felaket demektir. Arılar tozlaşmada en önemli görevi üstlenirler.Arı olmasa nerdeyse tozlaşma sadece rüzgara kalır o da iklim değişmesiyle değişeceği için tozlaşmayı nerdeyse imkansız hale getirecektir.Buda birçok bitki türünün yok olmasına neden olacaktır.  İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN CANLILARIN YAŞAMINA OLAN ETKİLERİ

Ekosistemlere etkileri: Küresel ısınmaya bağlı olarak kış sıcaklıkları artıyor, ilkbahar erken geliyor, sonbahar gecikiyor, hayvanların göç dönemleri değişiyor. Kısacası iklimler değişiyor. İşte bu değişikliklere dayanamayan bitki ve hayvan türleri azalma ya da tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yeryüzünde yaşayan türlerin yüzde 35’i, toplamda bir milyondan fazla tür, 2050’ye kadar yok olma tehlikesi altında. Özellikle Güney Afrika’daki Cape bölgesi gibi pek çok nadir ekosistem ve onların barındırdığı türlerin kaybolması gündeme gelecek. Kuzey Akdeniz’de ise örneğin 3.6C oranında küresel ısınma, bitkilerin yüzde 50’sinin kaybına yol açacak. Bu durum İspanya ve Fransa’da bitki türlerinin yüzde 80 oranında kaybına neden olabilir.

Gıda sıkıntısı: Isınma sonucu Afrika’da ve diğer yerlerde daha sık kuraklık yaşanacak. Bu yüzden, buharlaşmadaki artış sebebiyle, tropikal bölgelerden ılıman orta enlemlere kadar uzanan bölgelerdeki tahıl hasatında genel bir düşüş yaşanacak. Su sıkıntısı: Sıcaklığın artmasıyla birlikte küresel ölçekte yaşanacak su sıkıntıları sonucunda üç milyardan fazla insan risk altında olacak. Erime sularının kaybı, örneğin yalnızca Hindistan’da 500 milyon insan için ve sulama alanlarının yüzde 37’si için su sıkıntısına neden olacak. Sağlık sorunları: Küresel ısınma insan sağlığını da doğrudan etkiliyor. Bilimadamları iklim değişikliklerinin kalp ve solunum yolu rahatsızlıklarını, bulaşıcı ve alerjik hastalıkları tetikleyebileceği görüşünde. Dünya çapında üç yüz milyon insan, sıtma ve benzeri hastalık riskiyle karşı karşıya kalacak. Ayrıca 2020 yılına kadar, kısmen sıcaklık artışından kaynaklanan stres nedeniyle, özellikle da düşük gelirli ülkelerde ishal ve kötü beslenme nedeniyle, sağlık harcamaları ikiye katlanacak.alıntıdır..