Sagot :
Eşeysiz Üreme ve Çeşitleri
Bir canlıdan döllenme olmaksızın yeni bireylerin oluşturmasına denir. Eşeysiz üremenin temelinde mitoz bölünmeye dayanır.
Eşeysiz üreyen canlılarda kalıtsal çeşitliliğe sebep olan tek etmen mutasyondur.
Eşeysiz üreyen canlıların çoğunda zaman zaman eşeyli üremede görülür.eşeysiz üreme, bölünme, tomurcuklanma,sporlu üreme ve vejatatif üreme gibi çeşitlere ayrılır.
A-Bölünerek üreme
Tek hücrelilerde görülür(Bakteriler ve protistalar) Belirli bir büyüklüğe ulaşınca bölünür. Mitoz meydana gelir Birey sayısı 2,4,6…. Gibi geometrik bir artış gösterir. Çok hızlı gerçekleşir Örn:Parmecium,amip,euglena vb.B-Tomurcuklanarak üreme
Ana canlının bir kısmında hücre bölünmesi ile tomurcuk şeklinde bir çıkıntı oluşur. Bu çıkıtı zamanla gelişerek yeni birey oluşur. Bazen yeni birey canlıdan ayrılmaz o zaman da kolonin halinde yaşamlarını sürdürürler. Bire mayası,süngerler,sölentereler,Gözyaşı bitkisi gibi canlılarda görülür Oluşan yeni canlı biri süre sonra ana canlıdan ayrılıp bağımsız canlı olabilir Örn:Sünger,hidra,Gözyaşı bitkisi vb.C-Sporla üreme
Spor adı verilen özel üreme hücreleri ile gerçekleşir Olumsuz koşullara dayanıklı özel üreme hücreleridir Sporlar sporozooalar,mantarlar ve çiçeksiz bitkilerde görülür Sporlar haploid canlılarda(alglerde vb.)mitozla, diploid canlılarda bitkilerde mayozla oluşur. Sporlar döllenmeden gelişerek yeni canlılar oluşturur Üç değişik özellikte spor vardır Endospor:Bakterilerde Ekzospor:Mantarlarda Zoospor:AlglerdeNot:Endospor üremede rol almaz.
D-Vegetatif üreme
Thank you for visiting our website wich cover about Biyoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.