osmanlılar döneminde tarih yazıcılığı ve cumhuriyet döneminde tarih yazıcılığı ile ilgili kısa özet 



Sagot :

Osmanlılarda tarih yazıcılığı Osmanlı Beyliği'nin kuruluşundan 100-150 yıl sonra başlamıştır. Osmanlı tarih yazıcılığının geç başlaması Anadolu’da Osmanlılardan önce tarih yazıcılığının gelişmemesi ile bağlantılıdır.

Osmanlı Dönemi 

13. yüzyılın sonunda kurulmuş olan Osmanlı Devleti hakkında bilgi veren tarih kaynakları ancak 15. yüzyılın başlarından itibaren yazılmaya başlanmıştır. Bu bakımdan 15. yüzyılın ilk yarısı özellikle II. Murat devri Osmanlı tarih yazıcılığının başlangıcı olarak kabul edilmektedir.

Osmanlılarda tarih yazıcılığı, Osmanlı Beyliği'nin kuruluşundan 100-150 yıl sonra başlamıştır. Osmanlı tarih yazıcılığının geç başlaması, Anadolu’da Osmanlılardan önce tarih yazıcılığının gelişmemesi ile bağlantılıdır.


Cumhuriyet döneminde Yeni tarih Anlayışının Ortaya Çıkmasında Atatürk’ün Büyük Rolü Olmuştur. Atatürk’ün Tarih’e Olan İlgisi Okul Yıllarına Dayanır. Çanakkele Cephesinde Üstlendiği Görevleri İçeren ” Arıburnu Muharabeleri Raporu ” Adlı Eserinin İlk Kelimesi ”Tarih”tir. O, Eserini Gelecek Kuşaklara Doğru Bilgi Aktarmak İçin Kaleme Aldığını Belirtmiştir.