Sagot :
Gay-Lussac 1808 yılında, birbiriyle gaz halinde reaksiyona girerek yine gaz halinde bileşikler veren reaksiyonları ve buradaki hacim değişikliklerini incelemiştir.bu çalışmalar sonunda görülmüştür ki;
N2 +3H2 → 2NH3 tepkimesinde
3 hacim hidrojen ile 1 hacim azot tepkimeye girerek 2hacim amonyak oluşturmuştur.
Örneğin; N2 +O2 → 2NO tepkimesinde
1 hacim azot 1 hacim oksijen tepkimeye girerek 2 hacim azot monoksit oluşturmuştur.
Aynı sıcaklık ve basınç şartlarında bir kimyasal reaksiyona giren ve reaksiyonda meydana gelen gazların hacimleri arasında basit bir oran vardır. Buna Gay-Lussac hacim oranları kanunu denir.
Merhabalar,
Birleşen Hacim Oranları Kanunu
- Bu konuyla daha önce çalışmalar yapan bilim adamları vardı, örneğin 1780li yıllarda J. Charles, bir gaz eğer sabit basınçtaysa, bu gazın sıcaklığı arttıkça hacmininde arttığını belirtmişti.
- Bu fikirden etkilenen Gay-Lussac, 19. yüzyılın başlarında bununla ilgili deneyler yaptı. Ve şu sonucu çıkardı: "Gazların aralarında birleşen tanecik sayıları oranının, yine bu gazların aralarında birleşen hacimleri arasındaki oranını verir."
- Ancak Dalton bu teoriyi reddetti. Dalton bir element için "atomik yapılı veya da hiç yapılı olamaz." diyordu.
- Bu konuya Avogadro çözüm buldu. Dalton ve Gay-Lussac'ın fikirlerini sentezleyerek şu sonucu çıkardı: "Tanecik sayılarının oranı, gazların birleşen hacimlerinin oranını verebilmesi için gazların sabit sıcaklık ve basınçta olması gerekir."
- Ve yine Avogadro, molekül kavramının tanımı da Kimya Tarihine şu ifadeleriyle katmıştı: "Gazların eşit hacimlerinde aynı miktarda atom ve molekül içerebilmesi için bu gazların aynı sıcaklık ve basınçta olması gerekir."
- Bunun sonucunda Avogadro'nun bu deneysel sonuçlarının varlığı, Gay-Lussac'ın ifadelerini de tam olarak doğrulamış oldu. (Dalton da böyle bir durum söz konusu değil)
Verisel İspat:
H2 (g) + Cl2 (g) => 2HCl (g)
1 hacim 1 hacim = 2 hacim
1 tanecik 1 tanecik = 2 tanecik
2H2 (g) + O2 (g) => 2H2O (g)
2 hacim 1 hacim = 2 hacim
2 tanecik 1 tanecik = 2 tanecik
Thank you for visiting our website wich cover about Kimya. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.