Sagot :
Beyin ve omuriliğin etrafını saran zara araknoid zar denir.
Mikroskop altında bu zar örümcek ağına benzediğinden eski Yunancada araknoid adını almıştır.
Araknoid kistler, BOS (Beyin omurilik sıvısı) benzeri sıvı dolu kistik kavitelerdir. Araknoid kistler intrakranial yer kaplayan lezyonların yaklaşık %1'ini oluştururlar. Tüm yaş gruplarında görülebileceği gibi genelde çocukluk çağında tespit edilir. Erkeklerde biraz daha sık görülür. Araknoid kistler konjenital (doğumsal) olabileceği gibi travma, infeksiyon veya kanama sonrası da gelişebilir. Travmatik araknoid kistler ortalama 1-5 yıl içerisinde oluşurlar.
Beyinde en sık yerleştiği yer orta fossadır(çukur). Daha sonra azalan sırayla arka çukur, suprasellar bölge, frontal konveksite, interhemisferik fissür şeklinde görülür. Kafa içindeki araknoid kistlerin yaklaşık yarısı beynin orta fossada şakak (temporal) bölgesinde görülür. Bu bölgedeki araknoid kistler sağa oranla 3-4 kat daha fazla olmak üzere sol tarafta yerleşim gösterirler. İtalyan beyin cerrahı Galassi tarafından 3 tipe ayrılmışlardır. Tip I en küçük olanıdır ve beynin şakak bölgesinin ön kısmında iğ şeklindedir. Bu tiplerde genellikle herhangi bir tedavi gerekmez.Dikdörtgen şeklindeki kistler de Tip II olarak olarak sınıflandırılmıştır. Bu tip kistlerde tedavi yöntemi cerrahi girişimdir. Tip III kist ise en büyük olanıdır. Beyinde baskıya bağlı bulgu verirler.
Araknoid kistler beyinde yerleştiği bölgeye de bağlı olarak baş ağrısı, nöbet geçirme, güçsüzlük gibi şikayetlere yol açabilir. Orta çukur kistleri nadiren multipl görülür. Bu durum Marfan Sendrom, nörofibromatozis gibi hastalıklarla ilişkili olabilir. Yine daha çok orta çukur araknoid kistler de görülebilen nadir bir komplikasyon subdural hematomdur. Bu durum genellikle travmayı takiben kistin rüptüre olması ve beyin zarı arasında kanaması sonucu ortaya çıkar.
Ayırıcı tanıda epidermoid kist ilk akla gelmesi gereken durumdur. Bilgisayarlı beyin tomografisi, MR görüntülemede yeterlidir. Nöbet geçirme, çok şiddetli baş ağrısı, kistin yırtılması sonucu kanaması, takiplerde kist boyutlarında artış gibi durumlarda operasyon gerekir.
Genel olarak 3 tür cerrahi yöntem uygulanır:
Kiste şant takılması
Açık ameliyat ile mikroskop kullanarak kistin beynin alt bölümündeki BOS yolları ile ağızlaştırılması
Endoskop ile kistin beynin alt bölümündeki BOS yolları ile ağızlaştırılması
Genellikle kist içine takılan şant kist içindeki sıvıyı karın boşluğu içine boşlamasını ve oradan da tekrar kana karışmasını sağlar. Şant hemen hemen ömür boyu kalacaktır ve bu nedenle beyin karıncıklarına takılan şantlarda olduğu gibi tıkanma, enfeksiyon, kopma ve kırılma gibi durumlar ortaya çıkabilir. Ameliyat olarak riski çok az olmasına karşın şantın uzun dönemde riskleri fazladır.
Kafatasının açılıp, ameliyat mikroskobu ile beyin tabanındaki normal BOS yolları ile kist arasında pencereler açılması bir diğer yöntemdir. Böylece kist içindeki basınçlı sıvı açılan pencerelerden normal BOS yollarına karışarak sonunda emileceği yere ulaşır. Kistler şant sonrasında olduğu gibi hemen küçülmezler. Daha uzun sürede küçülür fakat içinde basınçlı sıvı bulunmaz. Aynı işlem endoskop kullanılarak kafatasında sadece bir delikten yapılabilir. Endoskopik ameliyatta ise cilt kesisi 2-3 cm.dir. Endoskopik girişim için özel eğitim ve deneyim gereklidir.
Thank you for visiting our website wich cover about Sağlık. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.