Sagot :
Doğal seçilim, belirli bir türde dış çevreye uyum konusunda daha elverişli özelliklere sahip organizmaların, bu elverişli özelliklere sahip olmayan diğer bireylere göre yaşama ve üreme şanslarının daha yüksek olması ve bunun sonucu olarak genlerini yeni kuşaklara aktarabilmeleri yoluyla işleyen evrimsel mekanizma. Böylece dış ortama uyum sağlamakta sorunlar yaşayan bireyler ve genler organizma popülasyonundan tasfiye edilmiş olmaktadır. Ayrıca doğal seçme, doğal ayıklanma ya da doğal seleksiyon olarak da adlandırılır.
Doğal seçilim birey üstünde tümüyle işler ama sadece kalıtsal özellikler bir sonraki nesile aktarılabilir. Sonuç olarak yaşadıkları ortama uyum konusunda daha başarılı olan bireylerin, hayatta kalabilme, ergenlik yaşına ulaşabilme ve üreme olanakları yönünden daha avantajlı olmaları dolayısıyla, elverişli özellikler bir sonraki nesile aktarılır ve daha yaygın hale gelir.
Doğal seçilim mekanizması, bu şekilde işleyerek uyum sağlamada (adaptasyonda) başarılı olamayan bireylerin kalıtsal özelliklerinin popülasyondan ayıklanarak sonraki kuşaklara aktarılmasını önlemiş olur. Öte yandan uyum konusunda daha başarılı olan bireylerin kalıtsal özelliklerinin gelecek kuşaklara daha etkin olarak aktarılmasını sağlar. Sonuçta popülasyon, uyum sağlamada başarılı olan bireylerden oluşmuş olacaktır. Gerekli zaman verildiğinde bu pasif işlem adaptasyonlar ve türleşme, uyumsal açılım ile sonuçlanabilir.
Örnek olarak aslan ve ceylanları verelim. Ceylanların güçsüz ve yavaşlarını aslanlar yiyecektir. Bu yüzden sadece hızlı ceylanlar çiftleşme mevsimine kadar yaşayabilir. Ama aslanlarda da durum aynıdır. Hızlı koşamayan aslan aç kalır ve ölür böylece hızlılar çiftleşebilir artık yeni nesil daha hızlıdır. Ama aslanlar hızlandığı için artık hızlı olan ceylanlardan bazıları yavaş sayılmaya başlar. Bu şekilde her iki türde hızlanır..
Merhabalar,
Birbiriyle bağlantılı olan bu kavramlara şöyle bir bakalım.
⇒Öncelikle varyasyon kelimesini ele alalım. Varyasyon; genlerde ortaya çıkan sorunlarla yada çevresel etkilerle ortaya çıkan ve daha sonraki nesillere geçen kalıtsal değişikliklere verilen addır. Genlerdeki değişimle canlı popülasyonu içerisinde ortaya çıkan çeşitlilik ve kombinasyona denir.
- İnsanlarda saç rengi, göz rengi, boy uzunluğu bitişik kulak memesi varyasyon örnekleridir.
⇒Canlılar, ekolojik süreçte sürekli değişen koşullara ayak uydurmalıdır. Bu koşullar çerçevesinde aynı türe ait çeşitler diğerlerine göre daha fazla üreyip daha fazla hayatta kalma oranına sahiptir. Canlının çevresine daha uyumlu hale gelmesini ve hayatta kalma oranını arttırması durumuna adaptasyon adı verilir.
- Kurbağanın sinekleri yakalayabilmek için uzun dilli olması
- Kaplan ve aslan gibi yırtıcı hayvanların uzun dişlere ve pençelere sahip olması
- Ördek ve kazları suda yüzebilmek için perdeli ayakları olması durumları adaptasyon örnekleridir.
⇒ Adaptasyon dışında canlı değişimlerine etki eden unsurlar vardır. Canlı popülasyonunun nesiller içerisinde gen dağılım ve sıklıklarının değişmesine evrim adı verilir.
- İnsanlardaki kuyruk sokumu kemiği, 20 lik dişler, plantaris kası ve üçüncü göz kapağı evrim sürecindeki değişimlerin örnekleridir.
⇒Doğal seçilim; belli bir popülasyonda dış çevreye uyum sağlama konusunda daha avantajlı özellikleri olan organizmaların, bu özelliklere sahip olmayanlara göre yaşama ve üreme şansının daha yüksek olması ve bu durum sonucunda genlerini yeni kuşaklara aktarma yoluyla işleyen evrimin en güçlü ve etkili mekanizmalarından biridir.
- Hayvanlar arasındaki av-avcı ilişkisi doğal seçilim için örnek verilebilir. Avcı hayatta kalmak için avlanmak karnını doyurmak zorunda , av ise hayatı için kaçmak zorundadır.
Thank you for visiting our website wich cover about Biyoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.