sindirimi anlatan bir hikaye yazı Acil



Sagot :

Merhaba benim adım bisküvicik aslında bisküviydi. Takı o sabaha kadar o sabah beni biz kız çocuğu ağzına attı bir demlik çayı da üzerime içti. Ben bir yandan sıcak çayla uğraşıp bir yandan da takır takır çalışan dişlerle mücadele ediyordum ama nafile sıcak cay beni yumuşattı ve dişler ise bir güzel parçaladı daha sonra ise tükürük bir güzel ıslattı ben bunlar ile uğraşırken birden bir kapak açıldı ben yutağa ve oradan yemek borusuna geçtim Allah o kapağı açandan razı olsun diye düşünürken bir den başka bir kabakçık açıldı. Ama ben bu kapağı açan için pek de güzel şeyler düşünmedim her neyse bu kapaktan geçerek mideye düştüm. mide beni öz suyuyla bir güzel parçalayıp bulamaç haline getirdi sonra inçe bağırsağa gittim orada sindirimimi tamamladım. Faydalı kısmım villüslara oradan ise kana geçti. Kalan parçalarım ise kalın bağırsağa gönderip dışarıya yolladılar
İşte küçük bisküviciğin hikayesi bu…

İnsan sindirim sistemi mekanik (fiziksel) ve kimyasal sindirim olarak ikiye ayrılır. Mekanik (fiziksel) sindirim molekülleri kücük moleküllere ayırmaktır. Kimyasal sindirim ise besinleri en küçük yapı taşına kadar ayırmaktır. Sindirim sistemi, sindirim borusu (sindirim kanalı) ile sindirim bezlerini içeren, çok hücreli hayvanlarda yiyeceğin vücuda alınımı, sindirilmesi, gerekli besin ve enerjinin absorbe edilmesi ve atık maddelerin vücuttan atılması ile ilgilenen organ sistemidir.

Sindirim sistemi ve sindirim borusu hayvandan hayvana belirli oranda değişiklik gösterir. Örneğin bazı hayvanlar çok odalı midelere sahiptirler.