Sagot :
Divan Şiirleri hakkında:
Divan edebiyatı, daha çok şiir türünde örnekler içerir ve düzyazı eserler azdır. Divan şiiri, kurallarını Arap ve İran edebiyatından alan aruz ölçüsüyle yazılmıştır. Bunun yanında Nedim ve Şeyh Galip gibi bazı şairlerde hece ölçüsüyle yazılmış şiirlere de rastlamak mümkündür. Divan şiirinde daha çok Kur'an, Muhammed'in sözleri olan hadislar, peygamber ve kutsal kişilere ilişkin öyküler, tasavvufun ortaya attığı sorular, ünlü bir İran efsanesini konu alan Şehname gibi konular işlenmiştir. Bu şiirlerde Türk kültürüne ilişkin ögelerden de yararlanılmıştır. Divan şairi bu konuları, aruz ölçüleri içinde ve çok yaygın biçimiyle beyitlerle yazmıştır. Tek satırdan oluşan dize ya da mısra, genelde şiirin en küçük birimidir. Divan şiirinde ise en küçük birim beyitten, yani iki mısradan oluşur. Sözcük olarak beyit “ev” anlamına gelir. Mısra' ise, çift kanatlı bir kapının kanatlarından her birine verilen addır.
Aruz ölçüsünde açık ve kapalı heceler çeşitli kalıplarda, kendilerine özgü bir düzen içinde sıralanır. Şairler eserlerini yazarken seçtikleri kalıba mutlaka uymak zorundadır. Aruz, esas olarak hecelerin uzunluğu ve kısalığı temeline dayanan bir şiir ölçüsüdür.
Aruz ölçüsü nazım şekillerine göre değişik kalıplarda kullanılır.
Halk şiirleri hakkında:
Halk şiirleri, yüzyıllarca, kuşaktan kuşağa halkın dilinde dolaşıp günümüze ulaşmayı başaran eserlerdir.
Ozanlar, sevdikleri ve sevmedikleri herşeye karşı tepkilerini sazları eşliğinde şiirler okuyarak dile getirmişler ve bu şiirler halk tarafından öyle beğenilmiştir ki yazıya dökülmeden, dilden dile dolaşarak günümüze kadar gelebilmişlerdir.
Yunus Emre, Dadaloğlu, Kuloğlu, Pir Sultan Abdal, Köroğlu ve Aşık Veysel en tanınmış halk şairlerimizdir.
Acep su yerde varm'ola
Soyle garip bencileyin
Bagri basli gozu yasli
Soyle garip bencileyin
Gezdim Urum ile Sami
Yukari Illeri kamu
Cok istedim bulamadim
Soyle garip bencileyin
Kimseler garip olmasin
Hasret oduna yanmasin
Hocam kimseler duymasin
Soyle garip bencileyin
Soyler dilim aglar gozum
Gariplere goynur ozum
Meger ki gokte yildizim
Soyle garip bencileyin
Nice bu dert ile yanam
Ecel ere bir gun olem
Meger ki sinimde bulam
Soyle garip bencileyin
Bir garip olmus diyeler
Uc gunden sonra duyalar
Soguk su ile yuyalar
Soyle garip bencileyin
Hey Emre'm Yunus bicare
Bulunmaz derdine care
Var imdi gez sardan sara
Soyle garip bencileyin
Yunus Emre
Modern Şiir Hakkında:
Modern Şiir:Batılılaşma/çağdaşlaşma amacına dönük Atatürkçü modernleşme modeli düşünsel,dilsel ve kurumsal düzeylerde kendini hızla göstermekteyken edebiyat bu değişimin en belirgin alanı olmuştur.
Tanzimat Edebiyatı ile açılan Avrupai yazın türleri hem teknik hem içerik olarak edebiyata farklı bir boyut getirmiştir.
Ne azap,ne sitem bu yalnızlıktan,
Kime ne ,aşılmaz duvar bendedir,
Süslenmiş gemiler geçse açıktan,
Sanırım gittiği diyar bendedir
N.Fazıl Kısakürek
BENDE ŞUAN BU ÖDEVİ YAPIYODUMMM BURDAN YAZDIMM
Thank you for visiting our website wich cover about Diğer Diller. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.