nöronun bölümleri ve görevleri nelerdir

 



Sagot :

Selam,



Nöronların Bölümleri Nelerdir?

  • Nöronlar, rollerine ve yerlerine bağlı olarak boyut, şekil ve yapı bakımından farklılık gösterir. Bununla birlikte, genellikle nöronların üç temel kısmı vardır: bir hücre gövdesi, bir akson ve dendritler.

Hücre Gövdesi

  • Hücre gövdesi, nöronun çekirdeğidir. Hücre gövdesi genetik bilgiyi taşır, nöronun yapısını korur ve aktiviteyi sürdürebilmek için enerji sağlar.
  • Diğer hücre gövdeleri gibi, bir nöron bir çekirdeği ve özel organelleri içerir. Hem onu koruyan hem de yakın çevresiyle etkileşime girmesini sağlayan bir zar ile çevrelenmiştir.

Akson

  • Bir akson, hücre gövdesini akson hilloku adı verilen özel bir konumda birleştiren uzun, kuyruk benzeri bir yapıdır. Birçok akson miyelin adı verilen yağlı bir madde ile izole edilmiştir. Miyelin, aksonların elektrik sinyali vermesine yardımcı olur. Nöronlar genellikle bir ana aksona sahiptir.

Dendritler

  • Dendritler, hücre gövdesinden çıkan lifli köklerdir. Antenler gibi, dendritler de diğer nöronların aksonlarından sinyal alıp işlemektedir. Nöronlar, dendritik ağaçlar olarak bilinen birden fazla dendrit setine sahip olabilir. Genelde rollerine bağlı olarak ayrılırlar.
  • Örnek vermek gerekirse, Purkinje hücreleri serebellumda bulunan özel bir nöron türüdür. Bu hücreler, binlerce sinyalin alınmasını sağlayan çok gelişmiş dendritik ağaçlara sahiptir.

Nöronların İşlevleri Nelerdir?

  • Nöronlar aksiyon potansiyelleri kullanarak sinyal gönderirler. Bir aksiyon potansiyeli, nöronun içindeki ve dışındaki iyonların akışının neden olduğu nöronun elektrik potansiyelindeki bir değişimdir.
  • Aksiyon potansiyelleri hem kimyasal hem de elektriksel sinapsları tetikleyebilir.

Kimyasal Sinapslar

  • Kimyasal bir sinapsta, aksiyon potansiyelleri, sinaps olarak adlandırılan nöronlar arasındaki boşluk aracılığıyla diğer nöronları etkiler. Sinapslar bir presinaptik sondan, bir sinaptik yarık ve bir postsinaptik sondan oluşur.
  • Bir aksiyon potansiyeli oluşturulduğunda, akson boyunca presinaptik bir sona doğru taşınır. Bu, nörotransmiterler olarak adlandırılan kimyasal habercilerin salınmasını tetikler. Bu moleküller sinaptik yarıktan geçer ve bir dendritin postsinaptik ucundaki reseptörlere bağlanırlar.
  • Nörotransmitterler postsinaptik nöronu uyararak, kendi başına bir etki potansiyeli yaratırlar. Alternatif olarak, postsinaptik nöronu engelleyebilir, bu durumda bir aksiyon potansiyeli yaratmaz.

Elektriksel Sinapslar

  • Elektrik sinapsları sadece uyarırlar. İki nöron bir boşluk bağlantı noktası ile bağlandığında ortaya çıkarlar. Bu boşluk bir sinapstan çok daha küçüktür ve pozitif bir elektrik sinyalinin doğrudan iletimini kolaylaştıran iyon kanalları içerir. Sonuç olarak, elektrik sinapsları kimyasal sinapslardan çok daha hızlıdır. Bununla birlikte, sinyal bir nörondan diğerine azalır, bu da onları iletimde daha az etkili kılar.

Genler ya da diğer DNA parçacıklarının bireylerde kalıtsal değişiklikler meydana getirmesine ne denir?

<< https://eodev.com/gorev/14326245


İnsanlarda eşey kromozomlarının ya da vücut kromozomlarının fazlalığında ortaya çıkabilecek durumlar nelerdir?

<< https://eodev.com/gorev/14326210


Genler ya da diğer DNA parçacıklarının bireylerde kalıtsal değişiklikler meydana getirmesine ne denir?

<< https://eodev.com/gorev/14326245



Bol şans.

Berk