Sagot :
__________öncelikle merhaba_____
=) söz sahibi olma
=)beslenme hakkı
=)eğitim hakkı
=)düşünme hakkı
=)düşüncelerine saygı duyulması
iyi dersler..
=) söz sahibi olma
=)beslenme hakkı
=)eğitim hakkı
=)düşünme hakkı
=)düşüncelerine saygı duyulması
iyi dersler..
Merhaba,
Çocuk haklarının temeli, Birleşmiş Milletler tarafından 1990 yılında yayınlanan Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne dayanır. Ülkemizde bu sözleşme aynı yıl imzalanmış ve gerekli düzenlemelerin ardından 1995 yılında yürürlüğe girmiştir.
54 maddelik sözleşmenin çocuk hakları ve ana-babasıyla ilgili maddelerinden bazılarını özetledim.
• Çocuğun yeteneklerinin geliştirilmesi ile uyumlu olarak, çocuğa yol gösterme ve onu yönlendirme konusunda ana–babanın, veya aile, topluluk üyelerinin vb. sorumluluklarına, haklarına ve ödevleri vardır.
• Devletler, çocuğun esenliği için gerekli bakım ve korumayı sağlamayı üstlenirler.
• Çocuk doğumdan hemen sonra derhal nüfus kütüğüne kaydedilecek ve doğumdan itibaren bir isim hakkına, bir vatandaşlık kazanma hakkına ve mümkün olduğu ölçüde ana–babasını bilme ve onlar tarafından bakılma hakkına sahiptir.
• Çocuğun kötü muameleye maruz bırakılması durumu dışında, ana–babasından, onların rızası olmaksızın ayrılmamasını güvence altına alırlar.
• Çocuk, düşüncesini özgürce açıklama hakkına sahiptir; bu hak, ülke sınırlarına bağlı olmaksızın; yazılı, sözlü, basılı, sanatsal biçimde veya çocuğun seçeceği başka bir araçla her türlü haber ve düşüncelerin araştırılması, elde edilmesi ve verilmesi özgürlüğünü içerir.
• Ana–babanın ve gerekiyorsa yasal vasilerin; çocuğun yeteneklerinin gelişmesiyle bağdaşır biçimde haklarının kullanılmasında çocuğa yol gösterme konusundaki hak ve ödevleri vardır.
• Hiçbir çocuğun özel yaşantısına, aile, konut ve iletişimine keyfi ya da haksız bir biçimde müdahale yapılamaz, onur ve itibarına da haksız olarak saldırılamaz.
• Çocuğun yetiştirilmesinde ve gelişmesinin sağlanmasında ana–babanın birlikte sorumludur.
• Çocuğun ana–babasının ya da bakımını üstlenen herhangi bir kişinin yanında iken bedensel veya zihinsel saldırı, şiddet veya suistimale, ihmal ya da ihmalkâr muameleye, ırza geçme dahil her türlü istismar ve kötü muameleye karşı korunması için; yasal, idari, toplumsal, eğitsel bütün önlemler alınır.
• Her çocuğun bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlâksal ve toplumsal gelişmesini sağlayacak yeterli bir hayat seviyesine hakkı olduğu kabul edilir.
Thank you for visiting our website wich cover about Coğrafya. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.