Sagot :
Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinaların makinalaşmış endüstriyi doğurması, bu gelişmelerin de Avrupa'daki sermaye birikimini arttırmasına denir. Sanayi Devrimi, ilk olarak Birleşik Krallık'ta ortaya çıkmış, ardından Batı Avrupa,Kuzey Amerika ve Japonya'ya sıçramış ve ardından bütün dünyaya yayılmıştır.
İlkel yollarla, ağırlıklı olarak insan gücüyle yapılan işlerin artık makineler tarafından yapılmaya başlanması ve makineleşmenin giderek yaygınlaşması ile Sanayi Devrimi meydana geldi. Bu hemen bir haftada, bir ayda olan bir değişim değil de zaman içerisinde, yavaş yavaş gerçekleşen bir süreçtir.
Sanayi devriminin toplumsal etkilerine kısaca göz atacak olursak:
• Eskiden insanların yaptığı birçok işi artık makineler yaptığı için birçok insan işsiz kaldı. Kaybolan işlerin yerini yenileri aldı, ama bu değişim yine de birçok aileyi sarstı.
• Fabrikada ağır işleri makineler yaptığı ve bu işler güç gerektirmediği için kadınlar ve çocuklar da iş hayatına atıldı. Bu dönemde özellikle çocuk işçiliği arttı (büyük makinelerin arasına yetişkin insanlar sığmadığı için çocuklar sokuluyordu). Aynı işi yapmalarına, hatta daha uzun saatler çalıştırılmalarına rağmen kadınlar ve çocuklara yetişkin erkeklerden daha az para ödeniyordu (Bu sorun maalesef ki günümüzde de devam etmektedir).
• Sanayi Devrimi demek hızla artan üretim ve düşük maliyet demekti. Bu da kapitalizmin resmen doğuşu oldu.
• Fabrikalarda çalışan işçilerin sayısının artmasıyla bir "işçi sınıfı" meydana geldi. Bu emekçi kardeşlerimizin haklarının korunması için sendikalar kuruldu.
Thank you for visiting our website wich cover about Sosyoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.