6.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERS KITABI SAYFA 36 DAKI ARASTIRMA NASIL YAPILACAK VE BALIKLARIN HAYATINI YAZARMISINIZ ACILL LUTFEN ABUK SUBUK SEYLER YAZMAYIN LUTFEN ACILLLLL  ODEVVV :)))))



Sagot :

Ludwig van Beethoven (16 Aralık 1770-26 Mart 1827) Alman klasik müzik bestecisi

"Bu çocuğa iyi bakın, bir gün tüm Dünya onu tanıyacak." On yaşındaki Beethoven' ı tanıyabildiği kısa zaman içinde böyle demişti Mozart ve gerçekten yanılmadığını gösterdi zaman.

Beethoven, 1770 yılında Almanya' da (Bonn) doğdu. Alkole karşı olan zaafıyla bilinen Beethoven’ in babası Johann da saray müzisyeniydi. İlk piyano derslerini henüz dört yaşındayken babasından aldı. Katı bir insan olan babası çocuğunu çok zorluyor, henüz dört-beş yaşında olan ve parmakları piyanoya yetişemeyen çocuk bazen bu çalışmalar sırasında gözyaşı döküyordu. Kimse bilmese bile küçük çocuğun geleceği belliydi.

İlk müzik eğitimini babasından aldıktan sonra, 1779’da Christian Gottlob Neefe’ yle çalışmaya başladı. 1783’ te ilk bestesi olan Dressler’ in Marşı Üzerine Çeşitlemeler Neefe’ nin yardımıyla yayımlandı. 1786’ da Viyana’ ya yaptığı ziyaretin ardından, annesinin ölümü üzerine Bonn’ a geri döndü ve Kont Walstein’ ın hizmetine girdi. 4 yıl boyunca kontun orkestrasında viyola çaldı.

Annesinin ölümünden sonra Beethoven Viyana' ya geri döndü ve hayatının sonuna dek orada yaşadı. 1794' e dek Viyana aristokrasisi içindeki müzik aşıklarına saraylarda ve özel toplantılarda çaldı. 1795 yılına kadar halka açılmamıştı. Başlangıçta bir besteci olarak değil, bir piyanist ve öğretmen olarak adını duyurdu ve kısa zamanda üne kavuştu.

1798 yılında Beethoven işitme problemleri yaşamaya başladı. Bu tarihten itibaren 21 yıl boyunca hiç kimseyle iletişim kurmadı. Ancak 1819 yılına gelindiğinde yazarak insanlarla diyalog kurmaya başladı. 21 yıl boyunca çekilen yalnızlık çok derin acılar yaşamasına neden oldu. Beethoven bütün senfonilerini işitme problemi yaşamaya başladıktan sonra bestelemesi de dikkate değer bir olaydır.

Beethoven ömrü boyunca birkaç kadını sevmesine rağmen hiç evlenmemiştir. Bunlar içinde evlenmeye en çok yaklaştığı ve en çok sevdiği Ölümsüz Aşık’ tır. Kim olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte bu kadının, Frankfurtlu bir tüccarın karısı olan Antonie Brentano olduğu sanılmaktadır. Sevdiği kişiye kendini bütünüyle veren Beethoven, Diabelli Varyasyonları’ nı Ölümsüz Aşkı’ na adamıştır.

1826’ da kardeşi Karl ile Gneixendorf’ ta yaptığı tatilin ardından Viyana’ ya dönüşünde, siroz hastalığı iyice ilerlemiş, yataktan kalkamaz olmuştu.26 Mart 1827’ de hava iyice bozmuş, durmadan yağmur yağıyordu. O sırada çakan büyük bir şimşekle Beethoven’ in odası aydınlandı. Aynı anda, yumruğunu havaya kaldıran Beethoven’ in gözleri birkaç saniyeliğine hayata meydan okurcasına açıldı ve ardından bir daha açılmamak üzere kapandı. Doktorlar bunun Beethoven’ in anlamlı bir hareketi değil, sadece ışığa karşı bir tür refleks olduğunu söylemektedirler. Beethoven yaklaşık 30.000 kişinin katıldığı bir cenaze töreninin ardından Wahring mezarlığına defnedildi. 1888’ de ise naaşı Viyana Merkez Mezarlığı’ na Schubert’ in mezarının yanına artırdı

 

BALIKLARIN HAYATI
Hemen, bütün balıklar yumurtayla çoğalır­lar. Ancak, ana-babanın yavruya bakımı her balıkta çok değişiktir Çoğu balıklar bir defada milyonlarca yumurta dökerler. Yumurtaları da, yumurtadan çıkan yavru balıkları da korumak-sızm, kendi haline bırakırlar. Bu milyonlarca yumurtadan ancak pek azı hayatta kalır. Bütün yumurtalar balık haline gelebilseydi, çok geçmez, okyanuslar ağzına kadar balık dolardı, öte yan­dan, yavrularının bakımıyla daha yakından ilgile­nen balıklar da vardır. Kimi dikenli balıklar yu-murtalannı bırakmak için yuvalar yaparlar. Er­kek balık yumurtalarla yavru balıkların başında bekçilik eder.
Pek az balık yavrusunu canlı olarak dünyaya getirir. Sevilen akvaryum balıklarının birçoğu böyledir. Köpekbalıkları da yavrularını doğurarak dünyaya getirirler. Kimi balıklar (tırpana, vatoz, bazı köpekbalıkları gibi) yumurtaların^ dikenli torbaların içine bırakırlar. Bunlara "de­nizkızı kesesi" denir. Deniz kıyılarında böyle keselere rastlayabiliriz.

View image WanDayrekşın
View image WanDayrekşın
View image WanDayrekşın
View image WanDayrekşın
Thank you for visiting our website wich cover about Fizik. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.


Rans Other Questions