mesir macunu şenlikleri nasıl yapılır



Sagot :

  Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi Muhteşem Süleyman diye tarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan Manisa’da iken bir ara hasta olur. Hastalığına çare bulunamayan Sultan’ın yaptırdığı Sultan Camii medresesinin başına getirilen Merkez Efendi bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, hastalara bu macunun verilmesini ister.

           Halktan gelen isteğin artması üzerine, kağıtlara sardırılan macunun kendi yaptırdığı Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden halka saçılmasını buyurur.Halk her yılın 22 Mart günü Sultan Camii’nin önünde kendiliğinden toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğmuş olur.(1539)
           
O günden bu güne on binlerce insan Sultan Camii etrafında toplanır, doğanın uyanışının, baharın gelişinin bereket ve bolluğun başlangıcını, sevincini yaşar.
Mesir Macununun Özellikleri
           Mesir macununun genel özellikleri, hoş lezzeti ve kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlıklara ve ağız kokusuna karşı kullanılmasını sayabiliriz.