Sagot :
deoksiribonükleikasit yani DNA dır ........................ yardımcı olabilmişimdir umarım
Canlıların en küçük yapı taşı hücredir.Hücreler;
- Çekirdek
- Sitoplazma
- Hücre zarı olmak üzere 3 bölümden oluşur.
Hücre Zarı hücreyi dış ortamdan ayırır. Seçici geçirgen ve canlı bir yapıdır.Hücre zarı hücreye şekil verir besin maddelerinin ve artık maddelerin hücreye giriş çıkışını ayarlar. Zar aynı zamanda hücrenin koruyucusudur.
Sitoplazma hücre zarı ile çekirdek zarı arasında kalan hücre bölümünü kaplayan yumurta akına benzeyen devamlı değişim halinde bulunan bir eriyiktir.
Çekirdek Hücre çekirdeği tanecikli ve lifli bir yapıya sahiptir. Hücreyi yönetir. Çekirdek zarı çekirdek özsuyu çekirdekçik ve kromatin iplikten oluşmaktadır.
Çekirdek Zarı: iki tabaka halinde ve çok gözenekli bir yapıya sahiptir. Üstünde geçitler bulunur.
Çekirdek Özsuyu itoplazma sıvısına benzer. Nükleoplazma çekirdeğin özü olup özellikle protein ve tuzlar içerir. İşlevi hücrenin yaşamını sürdürmek ve çalışmasını düzenlemektir.
Çekirdekçik:Çekirdek özsuyunun içindedir.Koyu renkli ve yuvarlaktır.RNA ve ribozom bulundurur.
Kromatin İplik DNA ve protein içerir. Bölünme sırasında kromozom oluşturur.
Çekirdek ölecek olursa hücre de ölür. Çekirdek birçok küçük organelin birbirleriyle uyumlu olarak çalışmasını sağlar. Çekirdeğin hücre bölünmesinde rolü vardır.
KROMOZOMLAR
Çekirdeğin içinde bulunan kalıtım yapılarıdır.Kromozomlar canlı karakterlerin oluşmasını ve yeni nesillere aktarılmasını sağlar. Kromozomlar protein kılıf ve DNA'lardan oluşur.DNA canlının yapı ve yaşam şifrelerini taşır. Protein kılıfın görevi DNA'yı dış etkilerden korumaktır.
Sadece Üyeler Linkleri ve Resimleri Görebilir
Kromozomların en küçük yapı ve görev birimleri GENlerdir.Bir kromozomda binlerce gen bulunur.Kromozom üzerinde her canlının kendi türüne ait şifreleri olduğu için doğada bulunan canlıların kromozom sayıları farklıdır.
Sadece Üyeler Linkleri ve Resimleri Görebilir
Kromozom sayısının az ya da çok olmasının canlının gelişmişliği ya da büyüklüğü ile bir ilgisi yoktur.Gelişmişlik ancak gen sayısı ve genler üzerindeki genetik bilgilerin çeşitliliği ile ilgili olabilir.
Aynı canlı türlerinin bireylerindeki kromozom sayısı aynıdır.
Kromozom sayısı aynı olup da türleri farklı canlılar olabilir.Ama bu canlıların kromozomları üzerinde farklı genler vardır.Bu yüzden canlıların yapıları ve özellikleri farklı olur.
Yukarıdaki tabloda patates ile tütün ve fare ile buğdayın kromozom sayıları aynı olmasına rağmen türleri farklıdır.
Thank you for visiting our website wich cover about Fen ve Teknoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.