Sagot :
Maddeleri hareket ettirmek için KUVVETİ kullanırız. Hızlı kuvvet uygularsak HIZLANIR. Bir süre sonra kuvvet uygulanmadığı için YAVAŞLAR. Döndürdüğünde DÖNER. :P :D
İnsanlar ve hayvanlar; koşma, atlama, yürüme, yüzme gibi değişik türde hareketler yaparlar. Cansız varlıklar ise dışarıdan bir etki olmadıkça hareket edemezler. Çantamızı hareket ettirmek için ona bir etki uygulamak gerekir.
Bitkiler de diğer varlıklar gibi hareket ederler. Ancak bitkilerdeki hareket, insan ve hayvanlardaki hareketten farklı olarak çoğunlukla ışığa yönelme şeklindedir. Ayrıca bitkiler, kökleriyle suya ve topraktan ihtiyaç duydukları maddelere de yönelirler.
Hareketlerimizi kolaylaştırmak için birçok makine ve araçtan yararlanırız. Bunların en önemlisi tekerlektir. Tekerlek, insanoğlunun keşfettiği en önemli araçlardan biridir. Tekerlek sayesinde hayatımız kolaylaştı ve hareketlerimiz hızlandı.
1. Varlıkların Hareket Çeşitleri
Cisimlerin bir noktaya göre yer değiştirmesi bir zaman dilimi içinde olmaktadır. Yani bir cismin hızını anlamadaki temel nicelik zamandır. Cismin hızı hakkında karar verebilmek için ne kadar zamanda ne kadar yer değiştirdiğini bilmek gerekir. Zaman dilimi; bir saat, bir dakika veya bir saniye olabilir. Bir cisim, bir mesafeyi ne kadar kısa sürede alıyorsa o kadar hızlıdır denir.
Bir cismin, bir zaman dilimi içerisindeki yer değiştirmesine hız denir. Harekette hız, varlıkların çabukluğunu ve yavaşlığını belirten bir kavramdır. Hareketlinin bir yolu alma süresi kısaldıkça hız artmaktadır.
Koşarken hızlı, yürürken daha yavaş hareket ederiz.
Ankara ile İstanbul arasını birleştiren karayolunun uzunluğu 450 kilometredir. Ankara’dan İstanbul’a gitmek üzere bir yolcu otobüsü ve yüklü bir kamyon aynı anda yola çıkmaktadır. Otobüs İstanbul’a 6 saatte gittiği halde, kamyon 10 saatte gidebilmektedir. Bu sonuç, otobüsün kamyondan daha hızlı hareket ettiğini gösterir.
Aynı mesafeyi daha kısa sürede giden varlıklar, daha hızlıdır. Motorsiklet bisiklete göre, yarış arabası otomobile göre, uçak helikoptere göre daha hızlıdır.
Durmakta olan bir cismin hızı yoktur. Örneğin; kırmızı ışıkta duran bir yayanın hızı sıfırdır. Yeşil ışık yandığında yaya hareket eder ve gittikçe hızını arttırarak karşıdan karşıya geçer.
Trafikte yol almakta olan bir arabanın şoförü, kırmızı ışığı gördüğünde frene basar ve araba yavaşlar, bir süre sonra da durur. Çevremizde gün içinde hızlanma ve yavaşlama hareketi yapan pek çok varlık görülmektedir.
Ancak çevremizdeki bütün cisimler aynı hareketi yapmazlar. Çevremizde hızlanma ve yavaşlamadan başka hareket türleri de görülmektedir. Bunlardan bazıları sallanma ve dönmedir.
Thank you for visiting our website wich cover about Fen ve Teknoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.