Sagot :
lkemiz ılıman iklim kuşağında yer almaktadır . Ancak , bulunduğu konum itibariyle , ılıman iklim özellliklerinin yanında bazı farklı iklim özelliklerinede sahiptir .
Bu farklılığın oluşmasında;
- Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması .
- Dağların kıyıya paralel uzanması .
- Deniz etkisinin iç kesimlere sokulmaması
- Yükseltinin batıdan doğuya doğru artması gibi fiziksel özellikler etkilidir . Ayrıca ülkemizin matematik konumu ile özel konumuda iklim farklılıklarını belirleyen faktörleridendir .
1 ) Matematik Konum :
Türkiye 36-42 kuzey enlemleri arasında , Kuzey Yarım Küre'nin Ekvatora daha yakın bir yerindedir . Bu bakımdan ülkemiz , kuzeydeki soğuk iklimler ile , güneydeki sıcak iklimler arasında yeralır . Ancak , bulunduğu konumdan dolayı güneydeki subtropikal kulağa daha yakındır . Bu nedenle ülkemizde genel olarak ılıman iklim özellikleri hakimdir . Aynı zamanda bir Akdeniz ülkesi olan yurdumuzda Akdeniz ikliminin özellikleri görülmektedir .
2 ) Özel konumu
Ülkemiz Asya , Avrupa ve Afrika kıtalarının birbirine çok yaklaştıkları bir yerdedir . Üç taraftan denizlerle çevrili olan Andolu'nun kuzeyinde ve güneyinde kıyıya paralel uzanan yüksek dağ sınırları bulunmaktadar . Ülkemizi kuzeyden ve güneyden kuşatan bu dağlar , doğuya doğru giderek yükselir . Ayrıca , ülkemizin batısındaki dağların kıyıya dik uzanması , dağlar arasında geniş çöküntü alanlarının bulunması , iklimin çeşitletmesinde önemli , bir etkiye sahiptir .
Kısaca; ülkemizin etrafındaki denizler , sahip olduğu çeşitli yer şekiller , ülkemizde çesitlilik meydana getiren en önemli coğrafi faktörlerdir . Bu faktörler , ülkemize , aynı kuşakta yer alan diğer ülkelere göre farklı iklim özellikleri kazandırmıştır .
a ) Etrafındaki Denizlerin Etkisi
Türkiye'nin çevresindeki denizlerin , sıcaklık ve yağış dağılışında çok önemli etkisi bulunmaktadır . Bir bütün olarak ele aldığımızda kıyılarımız , iç kısımlara göre dehe yağışlı , nemli ve ılık özelliktedir .
Büyük bir iç deniz olan Akdeniz , yazın üzerinden geçen sıcak havanın hem sıcaklığı düşürmekte , hemde nemini artırmaktadır . Kışın ise Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası sıcaklığı düşürmektedir . Deniz üzerinden gelen nemli hava kütleleri , kıyı bölgelerine fazla miktarda yağış bırakmaktadır .
Karadeniz; Karadeniz ve Marmara bölgelerimizin iklimi üzerinde son derece etkilidir . Yazın Karadeniz üzerindeki serin hava yüksek basınç , Anadoluda'ki sıcak ve kuru hava alçak basınç oluşturmaktadır . Bu nedenle Karadeniz üzerindeki yüksek basınç sahasından güneydeki alçak basınç sahasına doğru sürekli bir hava akımı olmaktadır . Karadeniz'den gelen nemli ve serin havanın Kuzey Anadolu Dağlarının kuzeye bakan yamaçları boyunca yükselmesi ile sis ve yağış meydana gelmektedir . Bu durum Karadeniz kıyı kuşağının yazın da yağışlı geçmesine neden olmaktadır .
Thank you for visiting our website wich cover about Coğrafya. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.