Sagot :
HÜCRE ZARI: Hücre zarını, hücrenin iç yapılarını içinde yaşadığı ortamdan ayıran çok ince bir kabuk olarak düşünebiliriz. Hücre zarı75-100 A° (angstrom) kalınlığında olup “lipoprotein” yapısındadır. Bu ince zar kendi içinde üç ayrı tabakadan oluşmuştur. En dış tabaka “protein”, orta tabaka iki kat “lipid”, en içteki de yine “protein” yapısındadır. Bu üç katlı yapıya “Ünit zar” denir.
Hücre zarında yaklaşık 10 A° (angstron) çapında delikler bulunur. Çapı 10 A°’dan küçük olan bazı maddeler bu deliklerden geçip hücre içine girebilirler. Hücre, dış ortamda olan ilişkilerini yalnız hücre zarının denetimi altında ve onun aracılığıyla sürdürür.
Bazı hücrelerde zar, dışa doğru eldiven parmağı biçiminde ve 5 mikron boyunda “mikrovillus” denilen uzantılar gönderir. Böylece bu hücrelerin görev yapan hücre zarı yüzeyi büyütülmüş olur. Örneğin bağırsağın iç yüzünü örten ve sindirilmiş besin maddelerini emen bağırsak epitel hücresi, yüzeyindeki mikr övülüşler nedeniyle emılim yüzeyini büyütmüş, böylece emebileceği besin miktarını arttırmıştır.
Thank you for visiting our website wich cover about Biyoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.