Sagot :
Mars’a seyahat, bu aralar haber gündemlerini en fazla işgal eden konu başlıklarından birisi. Çünkü bilim çevrelerince bu gezegenin gelecek nesiller için yaşanılabilir bir habitat olma potansiyelini taşıdığı sıkça dile getiriliyor. Güneş sistemimizde bu kadar gezegen varken neden Mars? Çünkü, Mars gezegeni, Dünya ve onun uydusu Ay’dan sonra dünyalılar için özel bir konuma sahiptir. Her şeyden önce dünyaya en yakın gökcismidir Mars. Tabii Ay’dan sonra. Güneş’e yakınlık sıralaması Merkür, Venüs, Dünya ve Mars şeklindedir. Yani, Mars Güneş’e Dünya’dan daha uzaktır, ama dünyaya en yakın iki gezegenden, iki yan komşusundan biridir (diğeri Venüs’tür). Dünya’nın Güneş’e mesafesini 1 AB (Astronomi Birimi) kabul edersek, Mars Güneş’ten 1,5 Birim, Dünya’dan ise 0,5 Birim uzaklıktadır. Bu uzaklık, gökbilim mesafeleri açısından neredeyse bitişik anlamina gelir! Bu denli Dünyamıza yakın olan Mars’ın bize uzaklığı oysa Ay-Dünya mesafesinin yaklaşık 200 katıdır. Demek ki, o kadar da yakın değil Mars bize! Peki Mars’a yolculuk ne kadar sürer? Günümüz yolcu uçakları yaklaşık 1000 km/saat hızla gitmektedir. Saatte 2000 km hız yapan bir uzay aracı Ay’a 8 günde, Mars’a ise yaklaşık 4 yılda gidecek demektir. Bu çok uzun bir süre değil mi? Özellikle daracık bir uzay kapsülünde yolculuk yapacak astronotlar için. Demek ki uzay araçları çok daha hızlı gitmek durumundadır
Mevsim değişikliklerine (ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış) yol açan neden, Dünya’nın dönme ekseninin eğik olmasıdır. Dünya’nın dönme ekseni, Kuzey ve Güney Kutup noktalarından geçtiği varsayılan düşsel çizgidir. Dönme ekseni ile Dünya’nın Güneş’in çevresinde izlediği yörünge düzlemi arasındaki açı dik (90°) değil, 66 derece 33 saniyedir (66° 33′); yani Dünya’nın dönme ekseni ile düşey doğrultu arasında 23 derece 27 dakikalık (23° 27′) bir açı vardır. Bu yüzden Dünya Güneş’in çevresinde dolanırken Kuzey Kutbu önce Güneş’e doğru, sonra da ters yöne yatar. Bu değişme mevsimleri doğurur.
Thank you for visiting our website wich cover about Türkçe. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.