kemal tahirin esir şehrin insanları adlı romanında yeri,zamanı,kişileri kimlerdir



Sagot :

"Esir Şehir Üçlemesi" edebiyatımızın güçlü ve klasikleşmiş ismi Kemal Tahirin başyapıtlarındandır. Her büyük ve klasik yapıt gibi, bir ya da birden çok problematiği mükemmel bir biçimde işleyen bu nehir roman dizisinin ilk kitabı olan "Esir Şehrin İnsanları"nda Kemal Tahir, Mütareke Dönemi Osmanlı aydınının ve İstanbulunun destansı direnişinin ve mücadelesinin benzersiz bir fotoğrafını çekmektedir.

Kurtuluş Savaşı öncesinin anlatıldığı pekçok roman yazılmıştır kuşkusuz, ama hiçbiri bu denli edebi ve ölümsüz olamamıştır.

"Türkiyeyi, Türkleri sahiden tanımak isteyen yerli yabancı herkes Kemal Tahiri okumak,
anlamak zorundadır."

Baskı Yılı: 2005


Sayfa Sayısı: 462


Dili: Türkçe
Yayınevi: İthaki Yayınları

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ESİR ŞEHRİN İNSANLARI

Yazarın 1956 yılında yayınladığı bir eserdir. Türk edebiyatında Millî Mücadeleyi konu alan önemli romanlardan biridir. Romanda, ülkesinin meselelerine duyarsız bir aydının, duyarlı hâle gelmesi anlatılır.

 

Başlıca Kahramanlar:

Kâmil Bey: Abdülhamid dönemi paşalarından Selim Paşa'nın oğludur. Batılı tarzda bir eğitim almıştır. Hayatının büyük bölümünü batılı ülkelerde geçirmiştir. Osmanlı toplu muyla ilgili fazlaca bir bilgiye sahip değildir.

 

Nermin: Kâmil Bey'in eşidir. Nermin de paşa çocuğu dur. Batı kültürüne vâkıftır. O da ülkesiyle ilgili fazlaca bir bil giye sahip değildir. Zenginliğe önem verir.

 

Nedime Hanım: Millî Mücadeleye katkı sağlayan, cesa retli bir kadın kahramandır. Karadayı isimli gazeteyi çıkarır. Korkusuz bir kadın olarak dikkat çeker.

Kamil Bey Nermin Hanım Fuat Bey Ayşe Nedime Hanım Ahmet Bey Niyazi Ağabey Ramiz Efendi Fatma Hanım Necati Osman Bey Rıfat Bey Nazike Hanım Hacı Sıtkı