9. sınıf kımya 2. unıte ozetı



Sagot :

Formül Yazma ve İsimlendirme

1. Metal + Ametal Bileşikleri

İsim: Metalin adı + Ametalin adı + ÜR. eki

Ametal Oksijen ise, oksit şeklinde isimlendirme yapılır.

Not: Farklı degerlik alabilen metal bileşikleri isimlendirilirken metalin, o bileşikte aldığı değerlik belirtilmelidir.

Ba+2 Br– ® BaBr2 ® Baryum bromür Al+3 S-2 ® Al2S3 ® Aliminyum sülfür Na+1 O-2 ® Na2O ® Sodyum oksit Fe+2 Cl– ® FeCl2 ® Demir (II) klorür Fe+3 Cl- ® FeCl3 ® Demir (III) klorür Fe+2 O- ® FeO ® Demir (II) Oksit Kurşun(II)Oksit ® Pb+2O-2 ® PbO Mangan(IV)oksit ® Mn+4O-2 ® MnO2

2. Metal + Kök Bileşikleri

İsim: Metalin adı + Kök adı

 

3. Ametal + Ametal Bileşikleri

Bileşik isimlendirilirken bileşikteki atomların sayısı, 1(mono), 2(di), 3(tri), 4(tetra), 5(penta), 6(hegza) gibi latince harflerle ifade edilir. Formülde önce yazılan atom bir tane ise yalnızca ad ı söylenir.

ılk yazılan atomun sayısı birden farklı ise onun da latince olarak kaç tane olduğu belirtilir. Sonraki atomun sayısı kaç olursa olsun sayısı belirtilmelidir.

CO ® Karbon monoksit CO2 ® Karbon dioksit N2O5 ® Diazot pentaoksit SF6 ® Kükürt hekza florür

DEĞERLİK BULMA

A grubu metalleri bileşiklerinde daima aynı değerliği alırlar. B grubu metalleri (Geçiş metalleri) bileşiklerinde farklı (+) değerlik alabilirler. Ametallerin (-) değerlikleri genellikle bir tanedir. Fakat farklı (+) değerlik alabilirler. Hidrojenin değerligi ametallerle yaptığı bileşiklerde (+1), metallerle yaptığı bileşiklerde (-1) dir. Oksijenin degerligi peroksitler hariç (-2) dir. Element halindeki atomların değerliği ve bileşiğin toplam yükü sıfırdır.

Not: Değerliği bilinen elementler yardımıyla bilinmeyenler bulunabilir. Bileşik nötr ise yükler toplamı sıfır olacaktır.

Örnek

Aşağıdaki elementlerin değerlik bulunmalarını inceleyiniz.

?

K2CrO4 Þ K = +1,O = – 2 olduğundan

2(+1) + Cr + 4 . (– 2) = 0

Cr = + 6 bulunur.

 iyonundaki P nin değerliğini bulalım.

+ 1 + P + (–8) = –2

P = + 5  olarak bulunur.