hangi durumda havanın maksimum nemi artar ? 

sis olayı hangi durumkarda gerçekleşir ?

sıcaklık artıkça bağıl nem nasıl degişir ?

cephe yağışları nasıl oluşur ?          (kısa ve öz olursa cok sevınırım)



Sagot :

Nemli hava yeterince soğuduğu zaman içindeki su buharının bir bölümü yoğunlaşarak küçük su damlacıklarına dönüşür. Havadaki nemin yoğunlaşmaya başladığı sıcaklığa çiy noktası denir. Çiy noktası havadaki nem miktarına bağlı olarak değişir {bak. ÇİY, KıRAGı ve Don). Bulutlar, yükseklerdeki hava katmanlarında bulunan nemin yoğunlaşması sonucunda oluşur. Eğer havadaki nemin yoğunlaşması yere ya da deniz yüzeyine yakın olan hava katmanlarında gerçekleşirse yoğunlaşan su damlacıkları sis ya da pus oluşturur. Hava yeterince nemliyken geceleyin toprağın çok soğumasıyla ve nemli havanın hareket ederek denizlerdeki soğuk su akıntılarından birinin üzerine ya da soğuk bir kara parçasının üzerine gelmesiyle sis oluşabilir. Karaların iç kesimlerinde, açık ve durgun gecelerde toprak ışınım yoluyla ısı kaybeder ve alçak bir sis oluşur. Rüzgâr olmadığı zamanlar soğuk hava alçalarak vadiler gibi alçak yerlere doğru hareket eder. Bu nedenle vadilerde sık sık sabah sisi görülür. Bazen bir tepenin etekleri çepeçevre sisle kaplanır ve yukarıdan bakınca tepenin sisin ortasında bir ada gibi kaldığı görülür. Bulutlar geceleyin toprağın ışıma yoluyla ısı kaybetmesini önler. Bu nedenle bulutlu gecelerde sis oluşması olasılığı azdır. Rüzgâr sisi dağıttığı için rüzgârlı yerlerde de çok az sis olur.

1.soru

Atmosfer içerisinde bulunan su buharına nem denir. Higrometre ile ölçülür, gr/m3 olarak ifade edilir.

* Aslında her havada nem bulunur. Dünyanın nemlilik ve yağışının en az olduğu yerler Kutuplar ve Çöllerdir. Havada nem oluşabilmesi için buharlaşma gereklidir. Yani güneş ışınları dik ve dike yakın gelmeli. Bundan dolayı dünyanın en nemli yerleri Ekvator civarı, en nemsiz yerleri ise Kutuplardır.

 

2.soru

http://www.sinavsorulari.biz/sis-olayi-hangi-durumlarda-gerceklesir/

 

3.soru

Hava her zaman taşıyabileceği kadar nem yüklenmez. Genellikle havadaki su buharı miktarıyla doyma miktarı arasında bir fark bulunur. Bu farka doyma açığı (nem açığı) denir.
Belli sıcaklıkta 1m3 havanın neme doyma oranına ise bağıl nem denir.
Bağıl Nem = Mutlak Nem (Varolan Nem) x 100
Maksimum Nem (Doyma Miktarı)
Formülü ile hesaplanır
Bağıl nemi Artıran Etkenler
Bağıl nem mutlak nemin artması ya da hava sıcaklığının azalması nedeniyle artar  

 

 

4.soru http://www.forumalev.net/genel-egitim-konulari-bilgiler/420047-yagis-olusum-sekilleri-yamac-yagislari-nasil-olusur-yamac-yagislari-hangi.html 

 

  Beğendiysen en iyi olarak işaretleyip teşekkür etmen yeterlidir...