beyinden çıkan sinirler ,omurilik soğanında çapraz yapar.bu durumun vücudumuzdaki kasların yönetimi ve kontrolü bakımından doğuracağı sonuçlar nelerdir??



Sagot :

Omurilik soğanından geçen sinirler neden çapraz yaparak geçiyor? ayrıca kemik zarı(periostun ) kemiği besleme fonksiyonu var mı? (Beyza Ören)

Merkezi sinir sistemi içinde seyreden sinir liflerinin çaprazlaştıkları, yani karşı tarafa (soldan sağa ve sağdan sola) geçtikleri tek yer, omurilik soğanı (medulla oblongata) değil. Beyine, vücudun iki tarafından duyusal uyarılar geliyor; beyin de vücudun hem sağ, hem sol tarafındaki kas ve
bezlere motor uyarılar gönderiyor. Bütün bu akışı düzenleyen çeşitli sinirsel 'yollar'ın arasında bütünlüğün sağlanması, sinir liflerinin hem bulundukları tarafta, hem de karşı tarafa (soldan sağa ya da sağdan sola) geçerek orada ilerlemelerine bağlı. Beyin ve omurilik boyunca gidip gelen sinir yollarından birçoğu, farklı düzeylerde karşı tarafa geçebilir. (Tabii başladığı tarafta sonlanan sinir yolları da var.) Omurilik soğanındaki çaprazlaşmayı özellikle önemli kılan durum, beyinden omuriliğe 'inen' ve istemli hareketlerin gerçekleşmesini sağlayan sinir liflerinin %80-90'ının bu bölgede karşı tarafa geçmesi. Bunun anlamı, çaprazlaşmanın üst seviyelerinde sözkonusu sinir yoluna (kortikospinal yol) gelecek bir hasarın vücudun karşı tarafında, alt düzeylerindeki bir hasarınsa vücudun aynı tarafında felce yol açacak olması. Omurilik soğanında karşı tarafa geçmeyen %10-20 oranındaki liflerse, hasarın etkisini az da olsa azaltıyor olabilir (yine hasarın düzeyine bağlı olarak).

çapraz olmassa elbette beyin kontrolleri hasar görebilirdi kısacası her yandan önemlidir canım :)