Türk edebiyatı hakkında bilgiler 



Sagot :

Türk edebiyatıTürk yazını veya Türk literatürü; Türk diliyle üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir. Türklerin İslamiyeti kabullerine kadar farklı Türk dil ve alfabeleri kullanılırken, İslamiyetin etkisiyle Farsça ve Arapça kullanılmaya başlanmış, Osmanlı döneminde Türkçenin Arap alfabesiyle yazıldığı Osmanlıca eserler verilmiştir. Özellikle saray çevresinde, Fars edebiyatının etkisiyle üretilen bir edebiyat anlayışı ağır basmıştır. Zaten okuryazarlığın olmadığı ya da oldukça az olduğu halk arasında, sarayın Divan Edebiyatıetkili olamamış, Anadolu'da sözlü gelenek uzun bir süre devam etmiştir.

Türk edebiyatının tarihi yaklaşık 1500 yıl öncesine dayanmaktadır. Bilinen en eski Türk yazıları 8. yüzyıldan kalma Orta Moğolistan'daki Orhun Irmağı vadisinde bulunan Orhun Yazıtları'dır.[1] Türklerin İslam'ı kabul ettikten sonraki edebiyat metinleri lügatlar, fıkıh eserleri, peygâmberler tarihi, şecere türü yapıtlardır. 15. yüzyılda Dede Korkut Kitabı ile başlayan destan türüne ek olarak, mektuplar, menakipler, tarihler, tezkireler nesir türünün biçimleridir. Türk halk edebiyatı, aşık ve tekke kollarıyla eski çağlardan beri süregelir. Halk edebiyatının bilmece, destan, masal, efsane, hikâye, atasözü, fıkra, menkıbe, deyim, oyun biçimleri vardır. Tekke edebiyatının nefes, ayin, ilahi, naat, mevlid, münacat kalıplarıyla gelen kolları günümüze ulaşmıştır. Halk edebiyatı yanında klasik edebiyat denilen Divan edebiyatı gelişmiştir. Batı'da roman türünün yaygınlaşmasıyla Türk edebiyatı da telif ve tercümelerle 1800'lerden başlayarak bu yöne eğilmiştir.[2]

Türkiye'de Cumhuriyet döneminin ilk devrinde Milli Edebiyat hâkimdir. Halk diliyle yazan ve Genç Kalemler dergisinde toplanan yazarlar eserlerinde Türklüğü, vatanı, kurtuluş mücadelesini anlatmışlar; kendilerinden önceki bireye dönük Edebiyat-ı Cedidecilerieleştirmişlerdir. Bu devrin en önemli yazarlarına örnek olarak Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Halide Edip Adıvar verilebilir. Milli Edebiyat'ın milliyetçi görünümü sonraki devirde Anadoluculuk ve halkçılık olarak edebiyata yansımıştır.[3] Bu dönemde Beş Hececiler veYedi Meşaleciler grupları kurulmuştur.[4] Daha sonra II. Dünya Savaşı ve savaşın siyasal etkileriyle toplumculuk ve köycülük akımları güçlenmiştir.[5] Âşık ve tekke edebiyatı, modernleşmenin etkisiyle gücünü kaybetmiştir. Divan edebiyatından ise Dil Devrimi, Türkçe'nin ön plana çıkarılması ve değişen edebiyat akımlarıyla, Osmanlı'ya ait bir tür olarak vazgeçilmiştir.

Modern Türk edebiyatı öykü, roman, eleştiri, deneme, şiir ve tiyatro eserleri gibi hemen her türde örnekler içermektedir. Genelliklemodernist bir çizgide seyretmekte olsa da postmodernizmin etkileri de yoğun olarak görülmektedir.[6]

 

Üniversite sınavına hazırlanan ve Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü seçecek adaylara bu meslek hakkında bilgileri, puanlarını ve mesleğin geleceği hakkında bilgileri derledik. İşte Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü –  Mesleği hakkında bilgiler :

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Tanıtımı

Türk dilinin yapısını, gelişmesini ve  diğer dillerle olan bağlantısını, Türk Edebiyatının tarihini ve bugünkü durumunu inceleyecek elemanları yetiştirmek amacıyla eğitim veren bir bölümdür.

Çalışma Alanları :

Türk dili ve Edebiyatı programını bitirenlere “Türkolog” ünvanı verilmektedir.Kütüphanelerde, arşivlerde, Kültür  Bakanlığında, TRT’de görev alabilirler,  yükseköğretim  kurumlarında “okutman” olarak çalışabilirler, öğretmenlik sertifikası alanlar orta dereceli okullarda “öğretmen” olabilirler. Özel yetenekleri olanlar, gazete  ve  dergilerde “yazmanlık”, “editörlük” yapabilirler.
Mezunların çoğu eğitici görev yapmakta olup, bir kısmının da yazar olarak iş bulma olanakları vardır. Kazanç durumu, çalışma koşullarına göre değişmektedir.

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler

Üst düzeyde sözel düşünme yeteneğine sahip olması
Düşüncelerini söz ve yazı ile etkileyici bir biçimde ifade edebilmesi
Okumayı sevmesi
Okuduklarını çözümleyebilmesi ve yeni sentezler oluşturabilen kişiler olması gerekir.

Türk Dili ve Edebiyatı Nedir, Türk Dili ve Edebiyatı Ne İş Yapar, Türk Dili ve Edebiyatı Maaşları,Türk Dili ve Edebiyatı İş İmkanları, Türk Dili ve Edebiyatı İş Çalışma Alanları, Türk Dili ve Edebiyatı Mesleği Hakkında Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün Geleceği, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Tercih Edilir mi