Arkadaşlar benim 6. Sınıf seviyesinde 3 sorum var:

-Kaç çeşit kemik vardır? Şekil çizerek açıklayın. (Resim isterimmm)

-Destek ve hareket sisteminin sağlığını korumak için neler yapmak gerekir?

-Destek ve hareket sistemiyle ilgili hastalıklar nelerdir? Tedavisinde kullanılan teknolojik gelişmeler nelerdir?

Yalan yanlış yazanı şikayet ederim...



Sagot :

Destek ve hareket sisteminin sağlığını korumak için alınabilecek bazı önlemler şunlardır 

1. Ağır yükler kaldırmamak ve kaslara aşrı yüklenmemek,
2. Gerektiğinde ağırlığı bel ile yük arasında fazla uzaklık bırakmadan dizleri bükerek kaldırmak,
3. Bel ve karın kaslarını güçlendirici hareketler yapmak,
4. Düzenli bir şekilde spor yapmak,
5. Et, süt, yumurta ve peynir gibi kalsiyum ve hayvansal protein içeren yiyecekleri düzenli ve yeterince yemek,
6. İncinen kasları kas lifleri doğrultusunda ovmak,
7. Yaşanılan ortamların normal nem ve sıcaklıkta olmasına dikkat etmek,
8. Çürük dişleri ve bademcik iltihaplarını zamanında tedavi etmek,
9. D vitamini, kalsiyum ve fosfat tuzlarında yararlanmalıdır. ( eksikliğinde kemikler yeterince gelişmez raşitizm hastalığı ortaya çıkar.)
10. Sivri burunlu, dar ve yüksek topuklu ayakkabı giymemeliyiz,
11. Otururken dik durmalıyız,
12. Yürürken dik yürümeliyiz,
13. Çok fazla kilo almamalıyız.

 

1. Uzun kemikler 

Boyu eninden uzun olan kemiklerdir. Vücudun hareketini sağlayan kemiklerdir. Kol ve bacaklarda bulunur.
Sarı ilik ve kemik kanalı vardır.


2. Yassı kemikler 

Yassı görünümlü kemiklerdir. Sarı ilik ve kemik kanalı voktur. Göğüs, kafatası ve kaburga kemikleri yassı kemiklerdir.


3. Kısa kemikler 

Boyu, eni ve genişlikleri hemen hemen aynı olan kemiklerdir. Sarı ilik ve kemik kanalı yoktur. Omurga, el ve ayak bilek kemikleri kısa kemiklerdir.




 

 

 

 

destek ve hareket sisteminin sağlığnı korumak için süt içmeliyiz yeterli beslenmeliyiz ve tehlikeli hareketlerden kaçınmalıyızç 

 

 

hastalık

•Raşitizm: D vitamini eksikliğinde çocuklarda 

 

tedavileri 

RAŞİTİZM
Eskiden savaşlardan hemen sonraki yıllarda soluk yüzlü, kırılgan görünümlü, çarpık, deforme bacaklı, küçük ve öne dpğru çıkık göğüslü çocuklar görülürdü. Bunlar raşitik yani çocukluklarının ilk yıllarında raşitizme yakalanan ve zamanında uygun biçimde tedavi edilmeyen çocuklardı. İyileşmişlerdi ama, hastalığın kalıcı izlerini taşıyorlardı. Raşitizmin en basit ve en yaygın biçimi olan sütçocuğu raşitizmi yaşamın ilk yirmi ayında ortaya çıkar; vücudun büyüme evresindeki bölümlerini, özellikle de göğüs, kol ve bacakların uzun kemikleri gibi doğumdan sonra kısa zamanda gelişen organları etkiler.
Birkaç aylık, az yiyen ve zor büyüyen bir çocuğun raşitik olması güçtür. Oysa çok süt içen, hızla büyüyen ve halk arasında “gürbüz çocuk” olarak tanımlanan çocukların hastalığa yakalanma olasılığı daha fazladır. Bu gürbüz görünümün altında raşitizmin ilk belirtileri gizlenir. Bu belirtiler genellikle rastlantısal olarak sıradan bir kontrol sırasında ortaya çıkar. Raşitizmin ilk belirtileri kafatasının arka kesiminde yumuşaklık, göğüs kemiğiyle kaburgaların birleştiği yerde küçük yumrular ve kaslann gevşekliğidir. Raşitik çocuğun kasları yeterince gelişmemiştir; bebekken başını yataktan kaldıramaz, oturabilecek kadar büyüdüğünde de tek başına oturamaz. Aktif raşitizmin ilk belirtileri özellikle iskelette ve iskeletin ilk aylarda daha hızla büyüyen kesimlerinde görülür.

Raşitizm gerçek bir hastalıktan çok organizmanın kalsiyum ve fosfor kullanım bozukluğudur. Kalsiyum ve fosfor insan vücudunun yapısında, özellikle de iskeletin oluşumunda çok önemli bir role sahiptir. Başlangıçta direnci az bir madde olan kıkırdaktan oluşan kemikler zamanla mineral birikmesi sonucu sertleşir; matriks (yatak) işlevi gören birincil kıkırdak dokusunun ortasında, apatit denen bir madde birikir. Kalsiyum ve fosforun bileşiminden oluşan bu madde kemiğe sert bir yapı kazandırır. Organizma kemikleşme denen bu süreçte kullanılan kalsiyum ve fosforu dış dünyadan yiyecekler aracılığıyla sağlar. Bunlar bağırsağa ulaştıklarında, emilmeleri, yani onları kemiklere taşıyacak olan kana geçmeleri için D vitamini gereklidir.

teşekkür edersen sevinirimm