Aşağıdaki metni okuyarak metnin altındaki soruları cevaplayınız.
"İşgal, 16 Mart 1920 sabahı yapılmıştı. O gün halkı ürkütmüş olmak fikriyle Köprü’nün Tophane cihetine büyük bir zırhlıyı yanaştırmışlar ve toplarını İstanbul’a karşı çevirmişlerdi. Telgrafhaneler yer yer ele geçirilmiş, lüzumlu yerler işgal altına alınmıştı. Hükûmet acz içinde, hiçbir şey yapamamak mevkiinde idi.
İstanbul halkı da hayret ve dehşet içinde kalmıştı. Biz bütün mebuslar, gelip çatan bu durum karşısında, toplu bir hâlde, mecliste bulunmayı uygun görmüş, hep oraya toplanmıştık. Fakat ne yapacağını bilmeyen kimseler hâlindeydik. Herkes kara kara düşünüyordu. Nihayet işgal kuvvetleri meclise gelip isimlerini verdikleri birkaç mebusu alıp götürmek istediler. Bunların arasında Rauf (Orbay) Bey de vardı. Rauf Bey’e arkadaşları tarafından kaçması teklif edilmişti. Fakat kaçmadı ve arkadaşlarına, 'Ben şimdiye kadar düşmandan kaçmadım.' cevabını verdi. Aşağıya indi, teslim oldu; götürdüler." [Hilmi Uran, Meşrutiyet, Tek
Parti, Çok Parti Hatıralarım, s.116-117. (Düzenlenmiştir.)]
1. İşgal karşısında halkın, hükûmetin ve milletvekillerinin tutumu ne olmuştur?
2. İtilaf Devletlerinin tutumu hangi amaçlarını ortaya koymaktadır?
Sagot :
Thank you for visiting our website wich cover about Tarih. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.