soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız. Bazıları "Sanat sanat içindir" ve bazıları da "Toplum içindir" der. "Sanat sanat için olduğu zaman do- laylı olarak toplum için de yararlıdır" diyenler de vardır. Ama Atatürk için edebiyat, "büyük insanlık yolunda "uyarıcı, hedeflendirici ve yürütücü" olmalıdır. Atatürk, gerek sohbetlerinde, gerek dikte ettiği direktiflerinde edebiyatın toplumun yücelmesi yönünde kullanılmasını istemiştir. Türk çocuğu edebiyat yolundan ulusunun yüceliğini, sağlam karakterli olduğunu öğrenecek, devrimlere bu yoldan bağlanacak ve onu koruyacak; yine bu yol- dan iyi hatip olarak yığınları olumlu yönlerde peşinden sürükleyecek. Atatürk, edebiyatın, sadece subjektif duyguları yansıtan bir aristokrasi rehavetine yastıklık etme- sine daima karşı olmuştur. Türk kahramanlığını dile getiren Yahya Kemal'i ve sosyal adaletsizliğe isyan eden Tevfik Fikret'i de bunun için sevmiştir, "hürriyet" diye kükreyen Namık Kemal'e bunun için gönül vermiştir.
4. Metnin ana düşüncesi nedir? 5. Metnin yardımcı düşünceleri nelerdir? 6. Metinde düşünceyi geliştirme yollarından hangileri kullanılmıştır?
arkadaslar acil güzel yazarsanız en iyi seçcem
Sagot :
Thank you for visiting our website wich cover about Türkçe. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.