Ülkenin dünya üzerindeki yerini belirlemede mut- lak ve göreceli konum kullanılır. Aşağıdaki ifadelerden hangisi Türkiye'nin gö- receli konumu ile ilgili değildir? A) Aynı anda farklı iklim tiplerinin görülmesi B) Ankara'dan Erzurum'a doğru gittikçe sıcaklık değerlerinin azalması C) Ortalama yükselti fazla olduğu için akarsuların akış hızlarının fazla olması D) Akdeniz kıyılarından Karadeniz kıyılarına doğru gittikçe sıcaklığın düzenli bir şekilde azalması E) Yarımada özelliğine bağlı olarak deniz turizmi- nin ve balıkçılığın varlığı​

Sagot :

Öncekile mutlak konum enlem ve boylam ile ifade edilen her şeydir. Göreceli konum ise bir ülkenin yükseltisi, köprüleri, yakın olduğu diğer ülkeler, yeraltı kaynakları, akarsular, vadiler vb.
A) Türkiye aynı anda farklı iklim tip demek aynı anda Akdeniz İklimi, Karasal İklim… bunlar enlem veya boylamla açıkayamayız.Bundan dolayı görecelidir.
B) Ankara Erzurum’a göre alçak bir yerdedir. Sıcaklı değerlerinin azalması olsa olsa yükselti ile açıklanır.
C) Ortalama yükseltinin fazla olması demek arazinin engebeli ve dağlık olmazı demektir. Türkiye arazisi genç oluşumlu ve dağlar çok yüksektir bundan dolayı akarsuların akış hızı fazladır. Bu şıkkı da enlem veya boylamla açıklayamayız.
D) Şimdi bu doğru cevap. Çünkü bu göreceli konum değil enlem ile alakalı bir durumdur. Çünkü ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe yani ekvatordan kuzeye doğru gidildikçe sıcaklıklar azalır bu da enlemin bir özelliğidir.
E) İşte bu da ülkenin bulunduğu yerle alakalı bir cümledir yani göreceli konumdur.

Cevap: “ D” başarılar :))