12. Bir sınıftaki kız öğrenci sayısının erkek öğrenci
2
sayısına oranı
A)
ا ا د
3
B)
tür.
Kız sayısı
6
8
16
14
Yukarıdaki tabloda doğru olan kısımlar tara-
nacaktır. Tablonun taranmış hali aşağıdakiler-
den hangisidir?
(8-) 2
Erkek sayısı
9
15
24
20
C)
D)


12 Bir Sınıftaki Kız Öğrenci Sayısının Erkek Öğrenci 2 Sayısına Oranı A ا ا د 3 B Tür Kız Sayısı 6 8 16 14 Yukarıdaki Tabloda Doğru Olan Kısımlar Tara Nacaktır class=

Sagot :

Cevap:

C

Adım adım açıklama:

Merhaba,

Öncelikle tablodaki sayıları oranlayalım.

[tex] \frac{6}{9} = \frac{6 \div 3}{9 \div 3} = \frac{2}{3} \\ [/tex]

Bu kısım doğru, çünkü en sade hâli 2/3'e eşit.

[tex] \frac{8}{15} = \frac{8}{15} [/tex]

Yine aynı kalır çünkü tek ortak bölenleri 1, 1 ile de sadeleştirince bir şey değişmiyor. Bu kısım yanlış.

[tex] \frac{16}{24} = \frac{16 \div 8}{24 \div 8} = \frac{2}{3} [/tex]

Bu kısım da doğru.

[tex] \frac{14}{20} = \frac{14 \div 2}{20 \div 2} = \frac{7}{10} [/tex]

Bu kısım yanlış, çünkü en sade hâli 2/3 değil 7/10.

Tablo sırasıyla,

  • Doğru
  • Yanlış
  • Doğru
  • Yanlış

Doğru olan kısımlar boyanacakmış, o zaman cevap C şıkkı oluyor.

#halise` || #jin

Merhaba

Adım adım açıklama:

↬Cevap: C

Nasıl yaptığımızı adım adım anlatalım, aslında kolay bir soru öncelikle soruyu anlamamız gerekiyor. Soruda istenilen verilen satırları sadeleştirince 2/3 kesri elde ediliyorsa kutucuk boyanmalı, eğer 2/3 kesri elde edilmiyorsa kutucuk boyanmamalıdır. Bu bilgiye göre sorunuzu cevaplayalım. Sadeleştirirken dikkat etmemiz gereken şey, sayıları en küçük hâline dönene kadar sadeleştirme yapmak. Bunun için en kolay yol iki sayıyı da tam bölen en büyük sayıyı bulup o sayıyla sadeleştirme yapmaktır. Şimdi ilk kutucuğu sadeleştirerek başlayalım işe:

  • 6 kız 9 erkek bunları tam bölen en büyük sayı 3'tür. İkisini de 3'le sadeleştirelim. Kızlar 2 erkekler 3 olur oranı ise 2/3 olur. Bizden istenilen de 2/3 olmasıdır bu kutucuk istenilene uyduğu için boyanmalıdır.

Şıklara bakalım birinci şıkkın boyalı olmadığı şık varsa onu eleyelim. A şıkkı ve D şıkkında birinci kutucuk boyalı değil o hâlde A ve D elendi,cevap o iki şıktan birisi olamaz. Cevabımız ya B ya da C'dir. Şimdi işimizi kolaylaştırmak için direkt 3. kutuya bakalım çünkü 3. kutu B de boyalı değil ama C de boyalı. İki şıkta farklı o yüzden cevabı kısa yoldan bulmak için direkt 3. kutuya bakabiliriz. Başka kutulara da bakabiliriz ama o zaman cevabı bulmamız daha uzun sürer.

  • 3. kutuda 16 kız 24 erkek var bunları tam bölen en büyük sayı 8'dir. O yüzden bunları 8 ile sadeleştirelim. Sadeleştirdikten sonra kızlar 2 erkekler 3 olur oranı ise 2/3'dür. Bizden istenilen de 2/3 olmasıdır bu kutucuk istenilene uyduğu için boyanmalıdır. B şıkkında 3. kutu boyanmadığı için cevap B şıkkı olamaz.

Cevabımız C şıkkıdır.

Oran hakkında bir bilgi verirsek; Bir sayının oranı yazılırken,cümlede ilk söylenen kelime oran kesrinde paya yani üste, son söylenen sayı ise paydaya yani alta yazılır. Örnek olarak bir sepette 9 çilek 15 kayısı vardır. Kayısıların çileklere oranı nedir? Burada oranı yazarken ilk kayısı yazılmalıdır. Çünkü oran belirtilmesi istenilirken ilk kayısı yazılmış. Kayısı üste,çilek alta yazılmalıdır.

>>Sadeleştirme yapılırken sayılar,onları bölen en büyük aynı sayı kullanılarak sadeleştirilirse işlem daha kısa sürede yapılır mesela 8/12 sadeleşirse kısa sürmesi için ikisini de 4'e bölebiliriz. 2 ile de sadeleşir ama sayılar hâlâ büyük kalır,sadeleşmek için uygundur o yüzden tekrar sadeleştirilmesi gerekir. En büyük sayıya bölersek daha kısa sürer. Sadeleştirdiğimiz sayı diğer iki sayıyı da bölmelidir. 8/12'yi 6 ile sadeleştiremeyiz,12 sayısı 6'ya bölünür ama 8 sayısı 6'ya bölünmez.

İyi dersler. #İlkCevap #Loveyll