Tek hücreli canlılarda sitoplazma hacminin artması nedenleri nelerdir?

Sagot :

Bunun sebebi mitoz bölünme sayesinde üreme olabilir. Tek hücreli canlılarda mitoz bölünme üretmeyi sağlar ve bunun sonucunda bazı organel miktarı değişime uğrar. Bunun yanı sıra sitoplazma hacmi de artar.

Cevap:

Tek hücreli canlıların diğer ismi prokaryot canlılardır. Yaklaşık olarak 3 ila 4 milyar yıl kadar önce oluşmuş olan ilk canlı birimlerdir. Tek hücreli olan canlıların çok büyük kısmı gözle görünmeyecek kadar küçüktür. Yani mikroskobik olan canlılardır.

Tek hücreli olan bu canlılar; mikoplazmalar, aktinomisetler, riketsiyalar, mavi – yeşil algler ve bakterilerin dahil olduğu gruplardır. Gerçek çekirdek zarı ve hücre zarına bağlı organelleri yoktur. DNA molekülü tek helezonludur. Fosfolipit barındıran hücre duvarına sahiplerdir. DNA molekülü hücre içerisinde serbest şekilde bulunmaktadır. Haşlamalılar, Kökbacaklılar, sporlular ve kamçılılar olmak üzere dört sınıfa ayrılırlar.

Haşlamalılara örnek olarak terliksi hayvan verilebilir. Tek hücrelilerin en gelişmiş olan örneğidir. Sporlulara örnek olarak sıtma plazmodyumu verilmektedir. Kamçılı hayvan sınıfına örnek olarak ise öglena verilebilir. Kökbacaklılara ise amip örnek verilebilir.