Merhabα ♡
Ben 8. sınıf;
⚘Türkçe-Fiilimsiler
⚘Fen B- Mevsimler ve iklim konusunu çalışmama rağmen anlamadım.
Bir sürü siteden konu anlatımı okudum ama bana karmaşık geldi.
Sizden isteyeceğim şey;
➢Siz bana bu konuları önemli ve püf noktalarına değinerek anlatır mısınız?
Bunu istememin nedeni de şu: Belki sizin anlatımınız bana yardımcı olur.

Mümkünse biraz uzun olsun. Olmazsa da sorun olmaz.

Kopya/Spam/Alıntı ve Boş cevaplar istemiyorum.

#αzra∞rαbia ♡​


Sagot :

[tex]\color{red}\boxed{Merhaba}[/tex]

8. sınıf fen mevsimler ve iklimler konusu

mevsimlerin oluşumu

  • dünyanın ekseninin yörünge düzlemine eğik olması ve bu eğimi açıya Güneş etrafında yaptığı dolanma hareketi sonucunda Mevsimler oluşur bu Dolanım esnasında oluşan farklı sıcaklık dönemleri dünyanın 4 önemli tarihteki konumu itibariyle belirlenmiştir . ;)

bu tarihler ; 21 Haziran 21 Aralık 23 Eylül 21 Mart bu tarihler mevsimlerin başlangıcını belirtir 21 Mart ve 23 Eylül tarihleri Ekinoks 21 Haziran ve 21 Aralık tarihleri Gün dönümü tarihleridir .

[tex] \pink{✎not}[/tex]

her iki yarım kürede de mevsimler birbirinin tersi olarak yaşanır Kuzey yarım kürede yaz yaşanırken Güney Yarım Kürede kış mevsimi yaşanır ..

[tex] \pink{✎not}[/tex]

güneş ışınları bir yere ne kadar dik açıyla düşerse sıcaklık o kadar yüksek ne kadar dar açıyla düşerse sıcaklık o kadar düşük olur ...

DİKKAT!

Dünyanın kendi eksenindeki harekete dönme Dünya'nın Güneş etrafındaki hareketi ise dolanma denir . ..

  • dünya hem kendi ekseni etrafında hem de Güneş etrafında dönmektedir dünyanın dönme ekseni 23 27 ( 23 derece 27 dakikalıktır ) Dünyanın kendi etrafında dönmesi ile gece gündüz oluşur ..

NOT ;

dünya eğik ekseni ile kendi etrafında döner ve Güneş etrafında dolanır Güneş etrafında dolanma yörüngesi elips şeklindedir ..

Kuzey Kutbu Güneş ışınlarına daha dik açı ile aldığı zaman Kuzey yarım kürede yaz Güney Yarım Kürede kış yaşanır ..

İKLİMLER

Iklim = bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık nem , hava basıncı ,rüzgâr, yağış yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına iklim denir

Hava olayları = gazlardan oluşan havanın sıcaklık farkı değişimden dolayı belirli bir anda belirli bir yerdeki durumunu ifade etmeye denir hava olaylarını bilmek birçok meslek dalı için önemlidir Örneğin; pilotlar gemi kaptanları ve çiftçiler günlük haftalık hava olaylarını takip ederek planlama yaparlar

NOT = hava olayları sıcaklık basınç ve nemden etkilenir...

Yağmur => havadaki nem hava sıcaklığının düşmesi sonucu çok minik su damlacıklarından oluşan bulutları meydana getirir bulutlar içinde sıcaklık hava yükselirken soğuk hava aşağı yönde ilerler Bulut içindeki bu hava hareketi sonucunda su damlacıkları birleşerek büyür..

Kar => soğuk hava etkisiyle Subuharı buz kristalleri haline gelir buz kristalleri birleşerek kar tanelerini oluşturur..

Dolu=> su buharı Bulutlardan yeryüzüne inerken Soğuk hava ile karşılaşınca. bulutun üst katmanına sürüklenir katılaşır ve bir araya gelerek buz toplarını yani doluyu oluşturur...

türkçe => fiilimsiler

  • fiil kök ya da gövdelerinden belirli eklerle türetilen cümlede isim sıfat ve zarf olarak görev yapan sözcüklere fiilimsi adı verilir fiilimsiler fiile verilen yapım ekleri ile türetilir ve cümlede isim sıfat ve zarf görevinde kullanıldığı için isimlerin aldığı çekim eklerini alabilir Bununla birlikte fiilimsiler fiiller gibi ( ma -me) ekleriyle olumsuz yapılır cümlede isim soylu sözcüklerin özelliğini gösteren fiilimsiler fiil anlamını korumaya devam eder ..

[tex] \pink{✎ÖRNEKLERR}[/tex]

Ben okumanın önemini babamdan öğrendim

bu cümledeki öğrenmek sözcüğü fiil çekim eklerini kip ve kişi eki alarak çekimlenmiş bir fiildir diğer sözcükler isim özelliği göstermektedir okumanın sözcüğü de isim özelliği göstermesine rağmen fiil anlamını korunmaktadır ...

( türkçe biraz kısa ama Alıntı değildir!)

[tex]\color{red}\boxed{Başarılar \: dilerim }[/tex]

+ ?

@BERENEDA83

Cevap:

Selαm

Açıklama:

Fiilimsiler

İsim Fiiller:Fiil kök ya da gövdelerine " -ma,-mak,-ış" ekleri getirilerek yapılan fiilimsilere isim fiiller denir. İsim fiiller cümle içinde isim görevinde kullanılır. Aynı zamanda isim fiilleri "MAYIŞMAK" olarak kodlayabiliriz.

  • Örneğin;Onu bulmak mümkün değil.
  • Nisa'nın şiir okuyuşu çok güzel.

Sıfat Fiiller:Fiil kök ya da gövdelerine "-an,ası,mez,-ar,-dik,-ecek,-miş" ekleri getirilerek yapılan fiilimsilere sıfat fiiller denir. Sıfat fiiller cümle içerisinde sıfat görevinde kullanılır. Aynı zamanda sıfat fiilleri "ANASI MEZAR DİKECEKMİŞ" olarak kodlayabiliriz.

  • Örneğin;Biraz önce gelen çocuk kimdi?
  • Yıkılası dünyada çok dert çekti.

Zarf Fiiller:Zarf fiiller, fiil kök veya gövdelerine "-ken,-ya,-lı,-esiye,-r,-maz,-a,-ip,-ince,-a,-rak,-madan, -maksızın,-diğinde,-dıkça,-casına"ve benzeri ekler getirilerek oluşturulur. Zarf fiiller cümle içinde zarf görevinde kullanılır. Aynı zamanda zarf fiilleri " KENYALI ASİYE İNCE İP ARAKLAMADIKÇA MADENE GİREMEZ " olarak kodlayabiliriz.

  • Örneğin;Kapıyı açınca karşımda Seçgül'ü gördüm.
  • Okumadan nasıl karar vereceğim?

Mevsimlerin Oluşumu

Dünya, kutuplardan hafif baskın, ekvatordan şişkin geoid şeklindedir. Dünya'nın Güneş etrafında dolandığı yörüngesi elips şeklindedir.

  • ↪Dünya, kendi etrafında dönme hareketi yaparken Güneş'in etrafında dolanma hareketi yapar.
  • ↪Dünya'nın kendi ekseni etrafında 1 tur dönmesi 24 saatte gerçekleşir. Gece ve gündüz oluşur. Ayrıca bu dönme sayesinde günlük sıcaklık farkları meydana gelir. Dünya'nın Güneş etrafında dolanmasıyla "Eksen Eğikliği" oluşur. Mevsimsel sıcaklık farklarının oluşma sebebidir. Kuzey ve güney yarımkürede Dünya'nın Güneş ışığıbı dik alabileceği en uzak noktalara dönence denir. Kuzey yarımkürede yengeç, Güney yarımkürede oğlaktır.
  • ↪Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe Güneş ışınlarının düşmesi azalır. Mevsimlerin oluşmasına sebep olan Güneş ışınlarının yeryüzüne gelme açısının değişmesi ile birim yüzeye düşen ışık enerjisi miktarının değişmesidir.

Eksen Eğikliği✧Yörünge ekseni ile Dünya ekseni etrafında "23 derece 27 dakika " bir eğiklik vardır. Bu eğikliğe Dünya'nın eksen eğikliği denir.23 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde eksen eğikliği etkisi ortadan kalkar.

Bαşαrılαr.

#10.Cevap || Melisぁ

"Are you falling in love?"