Sagot :
⭐Selam⭐
Zamir : Varlıkların ve isimlerin yerine geçebilen sözcüklere denir. Ben, sen, o, biz, siz, onlar gibi kelimeler sıklıkla zamir olarak kullanılır.
Zamir çeşitleri
1) kişi zamiri : şahısların yerine kullanılan zamirdir.
» örnek :
°benim silgim.
°senin tokan.
°onu bugün hiç görmedim.
°yalnız sizin lafınıza güvenirim.
2)işaret zamiri : isimlerin yerini işaret yolu ile tutan kelimelerdir.
» örnek :
°şurası dedemin evi.
°burada top oynadığımızı hatırlıyorum.
°bu bana babamdan kaldı.
°karşıki pek güzelmiş.
3)belgisiz zamir : bir varlığın yerini tam olarak tuttuğu bilinmeyen zamirlerdir.
» örnek :
°kimileri çok sevmez bu oyunu.
°elindekilerinin tümünü masaya bırak.
°çoğu senin halinde.
°biri bana laf ettiyse söyleyin hemen.
4)soru zamiri : isimlerin yerini soru yolu ile tutan kelimelere denir.
» örnek :
°yanında ne getirdin ?
°bunları sana kim anlattı ?
°ne kadar yazı yazdın ?
°akşamları neler yapıyorsun ?
5)ilgi zamiri : bir ismin yerini - ki Eki ile tutan kelimelerdir.
» örnek :
°seninki daha güzelmiş.
°benimkinin pili bozuk.
6)İyelik zamiri : isimlerin yerini kime veya neye ait olduğunu bildiren kelimelerdir.
» örnek
°okulumuz şu bahçenin arkasında.
°gözleri çok güzel.
7)dönüşlülük zamiri : isimlerin yerini kendi sözcüğü ile tutan kelimelerdir.
° kendi başına bu işi halledersin bence.
° her şeyi kendi halleden bi İnsansın.
Sıfat: ismi renk, durum, biçim yönünden niteleyen yada belirten sözlere denir.
Sıfat çeşitleri
1) niteleme sıfatı : Varlıkların durumlarını, biçimlerini, özelliklerini, renklerini kısaca nasıl olduklarını bildiren sözcüklerdir.
Varlıkların durumlarını, biçimlerini, özelliklerini, renklerini kısaca nasıl olduklarını bildiren sözcüklerdir.İsimlere sorulan “Nasıl?” sorusunun cevabıdır.
» örnek :
°güzel kız.
°çalışan öğrenci.
BELİRTME SIFATLARI
1) işaret sıfatı : Varlıkları işaret yoluyla belirten sıfatlardır. İşaret sıfatları, isimlere sorulan “Hangi?” sorusuna cevap verir.
» örnek :
°bu kitap.
°şu köy.
2)sayı sıfatı : Varlıkları sayı yoluyla belirten sıfatlardır. Sayı sıfatları dörde ayrılır:
1.Asıl Sayı Sıfatları: Bir ismi tam sayı olarak belirtir. İsme sorulan “kaç?” sorusuyla bulunur.
» örnek :
°on beş sayfa.
°87.gün.
2.Sıra Sayı Sıfatları: Varlıkların derecelerini, sıralarını belirten sıfatlardır. Sıra sayı sıfatları isimlere gelen “-ıncı, -inci” ekleri ile yapılır. İsme sorulan “kaçıncı?” sorusunun cevabıdır.
»örnek :
°15.sıra.
°20.kuzu.
3.Kesir Sayı Sıfatları: Kesir Sayı SıfatlarıBir ismi kesirli sayılarla belirten sayı sıfatıdır, isme sorulan “kaçta kaç?” sorusunun cevabıdır.
»örnek :
°elmanın 5 te 4 ü.
°evin 3 te 2 si.
4.Üleştirme Sayı Sıfatları: Üleştirme Sayı Sıfatları Paylaştırma anlamı taşıyan, varlıkların eşit bölümlerini belirten sıfatlardır. Sayılara “-er, -ar” eki getirilerek oluşturulur. İsme sorulan “kaçar?”
sorusunun cevabıdır.
»örnek :
°herkese dokuzar elma verdi.
°ikişer ikişer sıraya girdiler.
3)belgisiz sıfat :Varlıkları sayı ve miktar bakımından tam olarak belirtmeyen sözcüklerdir. “bir, birkaç, birçok, çoğu, kimi, bazı, bütün, tüm, başka, birtakım, her, hiçbir, herhangi” gibi kesinlik bildirmeyen, belirsizlik anlamı taşıyan sözcükler kullanılır.
»örnek :
° çoğu insan
°kimi çocuklar
4) soru sıfatı: İsimleri soru yoluyla belirten, yani isimleri anlamca tamamlayan soru sözcükleridir. Soru sıfatlarının cevabı yine sıfattır. “nasıl, kaç, kaçıncı, kaçar, hangi, ne kadar, ne?” gibi sorular soru sıfatı olarak karşımıza çıkar.
» örnek :
°kaçar elma aldın?
°ne kadar buldun?
☘️İyi dersler☘️
(Ç)alıntı değildir.
#Optiyolunda
⭐⭐Rehberim #sənɐ⭐⭐
✧Méяhαbα!✧
Sorunuzun Cevabı:
➺Tabiki de anlatırım. Bu konular 6.sınıf Türkçe dersinde görülmektedir. Bu kavramlar bazı kişiler tarafından karıştırılıyor. Zamirlerin ve sıfatların benzerlikleri de farklılıkları da bulunmaktadır. Bir de senden bir şey isteyeceğim. Ben senin için bu soruyu cevaplıyorum. Sen de beni takip edebilir misin? Şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum. Ee, ne duruyoruz o zaman? Haydi! Anlatıma geçelim; (Öncelikle zamirleri, sonra sıfatları anlatacağım).
Zamirler↷
➺İsimlerin yerini tutan kelimelere zamir denir. Yani zamirler isimlerin oldukları yerlere geçer. 2 adet türleri vardır. Bu türler bir satır aşağıdadır.
Kelime ve Ek Hâlindeki Zamirleri diyebilmekteyiz. Kelime hâlindeki zamirler 4 grupta, Ek hâlindeki zamirler 2 grupta incelenmektedir. İlk olarak ilk söylediğim kelime hâlindeki zamirleri sonra ise ek hâlindeki zamirleri inceleyelim. Tamam mıyız?
Kelime Hâlindeki Zamirler:
➺Kendi içinde 4 grupta incelenir. Bunlar; Kişi, İşaret, Belgisizlik ve Soru diyebiliriz. Belgisizlik zamirine belgisiz zamir denmektedir. Bunu da söyleyeyim. Şimdi sırayla hepsini açıklayalım.
Kişi Zamiri;
➺{Ben, sen, o, biz, siz, onlar} yani tekil ve çoğul şahıslar diyebiliriz. Ben, sen ve o, tekil şahıslar; biz siz onlar, çoğul şahıslar diyebiliriz. Yalnız bunu şimdiden söyleyeyim. Önemli bir yere değinicem.
➺Õnemli! O kelimesi; Kişi, aynı zamanda işaret zamiri olarak kullanmakta. O zamirinin hangi tür olduğunu ayırt etme yöntemi; Nesne mi? Kişi mi? Anlamak. Nesne ise işaret, kişi ise kişi zamiridir.
➺Örnekler; O bizim eve geldi, cümlesinde o; Kişi olarak kullanılmış, o zaman o; Kişi zamiri olmalıdır. Onu çöpe at, cümlesinde o; Nesne olarak kullanıl- mış, o zaman o kelimesi; işaret zamiri olmalıdır.
İşaret Zamiri;
➺{Bir varlığı işaret eden tüm kelimeler} yani bura, şura, o, ora, burası, şurası, orası, öteki, beriki, bu, şu, buralar, şuralar gibi kelimeler diyebilmekteyiz.
➺Örnekler; İçinde 2 adet işaret zamiri olan bir cümle kurunuz. Elbette kururuz. Cümle alttadır; Burası, şurasından daha güzel manzaraya sahip.
Cümlelerden hangisinde işaret zamiri yoktur?
A) Dün köye gittik.
B) Şurası kötü kokuyor.
C) Onu kalem kutuna koy.
D) Öteki buna göre daha iyiydi.
➺Cevabımız A) seçeneğidir. Çünkü diğer cümlelerden farklı olarak işaret zamiri yok.
Belgisiz Zamir;
➺{Belirsizlik içeren tüm kelimeler} yani kime hitap ettiği belli olmayan, herkes, bazı, bazısı, bazıları, kimse, kimseler gibi kelimeler diyebilmekteyiz.
➺Örnekler; Bazıları ödevini yapmamış, cümlesin- deki zamir ve türünü bulunuz. Zamir bazıları ve türü belgisiz zamirdir. İçinde bir adet belgisiz zamir bulunan bir cümle kurunuz.Elbette kururuz. ➺Kimse çantasını evinde unutmamış.
Soru Zamiri;
➺{Soru içeren tüm kelimeler} yani 5N 1K diyebiliriz. 5N; Nasıl? Ne? Nerede? Ne zaman? Neden? 1K; Kim? şeklinde olmaktadır.
➺Örnekler; Yanına ne aldın? Cümlesindeki soru zamirini bulunuz. Soru zamiri; ne? Kelimesidir. Aşağıdakilerden hangisinde soru zamiri yoktur?
A) Cebinde ne var?
B) Sana bu cümleleri kim söyledi?
C) Hangisi oylamayı kazandı?
D) Aykut sizin evde mi?
➺Cevabımız D) seçeneğidir. Çünkü diğer seçeneklerden farklı olarak soru zamiri yok.
Ek Hâlindeki Zamirler:
➺Kendi içinde 2 grupta incelenir. Bunlar; İyelik ve İlgi Zamiri. Şimdi bunları sırayla açıklayalım.
İyelik Zamiri;
➺{Bir varlığın kime ait olduğunu belirten ekler} diyebiliriz. -im, -in, -i, -imiz, -iniz, -leri eklerinin ismin yerine gelmesi o kelimeyi zamir yapar.
➺Örnekler; İçinde iyelik eki bulunmayan bir cümle kurunuz. Yusuf, koltuğa oturdu. İçinde 3.tekil iyelik eki bulunan bir cümle kurunuz. Kalemi çok güzelmiş. Önemli bir yere değinicem.
➺Önemli! Belirtme hâl eki ile 3.tekil iyelik eki karıştırılabiliyor. Eğer o gelen ek sayesinde o kelime aitlik belirtiyorsa 3.tekil iyelik eki, belirtmiyorsa belirtme hâl eki diyebiliriz.
İlgi Zamiri;
➺{-ninki gibi ekler} diyebiliriz. -ninkı, -ninku, -ninkü gibi ekler de olabilir. Yani geçerlidir.
➺Örnekler; İçinde ilgi zamiri bulunan bir cümle kurunuz. Benim kalemim güzel, seninki de öyle. İyelik eki bulundurmayan bir cümle yazınız.
➺Onun etkileyici bir resim yeteneği bulunmakta.
Sıfatlar↷
➺İsimlerini önüne geçip onları; niteleyen,belirten kelimelere sıfat denir. 2 adet türleri vardır. Bunlar;
Niteleme Sıfatı ve Belirtme Sıfatları diyebiliriz. Belirtme Sıfatları 4 grupta incelenmektedir. Hemen bunları hızlı şekilde anlatmaya geçelim.
Niteleme Sıfatı:
➺{Bir varlığı renk, durum, biçim, davranış gibi yönlerden niteleyen kelimeler} diyebiliriz. Adı üstünde, niteleme sıfatı zaten ya ;) Değil mi?
➺Örnekler;(Altı çizili olanlar sıfattır). Turuncu araba, çalışkan çocuk, yamuk çubuk gibi vb...
➺Yeşil araba harika görünüyor, cümlesindeki sıfat nedir ve varlığı ne yönden nitelemiştir? Sıfat yeşil ve renk açısından nitelemiş bulunmaktadır.
Belirtme Sıfatları:
➺Kendi içinde 4 grupta incelenmektedir. Bunlar kelime hâlindeki zamirler gibi fakat isimlerin önüne geçerek onları belirtme görevindedirler.
ßaşarıłar Diłerim
Thank you for visiting our website wich cover about Türkçe. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.