Sagot :
Açıklama:
“Maddelerin elektrik akımına karşı gösterdiği zorluk” olarak tanımlanan elektriksel direnç; ρ iletkenin öz direnci, A iletkenin kesit alanı ve ℓ de iletken uzunluğu olmak üzere “R = ρ · ℓ/A” bağıntısı ile hesaplanır. a şıkkının çözümü için bu bağıntıdan faydalanacağız.
Kesit alanı A = 0,1mm², direnci R = 5Ω ve öz direnci de ρ = 1,7 · 10⁻⁸ Ω · m olarak verilen bu bakır telin uzunluğu istenmekte (ℓ = ?). İlk olarak verdiğimiz bağıntıyı ℓ, yani iletkenin uzunluğu, için düzenleyelim. R = ρ · ℓ/A ⇔ “ℓ = R · A/ρ” bağıntısı elde edilir. Bu bağıntıya değer yerleştireceğiz ancak bundan önce birimlere de dikkat etmeliyiz. Kolaylık olması açısından “Ω · m” birimini “Ω · mm” değerine çevirelim ki mm² ve mm birbiriyle sadeleşebilsin. Bunun için öz direnç değerini 10³ ile çarpmamız yeterli olacak. Buna göre:
ℓ = 5Ω · 0,1mm² / (1,7 · 10⁻⁵Ω · mm) ≈ 29412mm = 29,412m →→→ Telin uzunluğu olarak bulunur.
b şıkkı için de akım hesaplaması yapacağız. Potansiyel fark U = 116V ve direnç de R = 5Ω olarak verilmişti. O hâlde:
I = U / R ⇒ I = 116V / 5Ω = 23,2A olarak bulunur.
Aralarında ℓ kadar uzaklık bulunan özdeş iki iletken levha; iletken bir tel ile bir üretecin uçlarına bağlanarak yüklenirse levhalar arasında düzgün bir elektrik alan oluşur ve bu elektrik alanın büyüklüğü “E = U / ℓ” bağıntısı ile hesaplanır. Burada da potansiyel fark değerini iletkenin uzunluğuna bölersek amacımıza ulaşmış olacağız ve c şıkkını da çözümlemiş olacağız.
⇒ E = 116V / 29,412m ≈ 4V/m olarak hesaplanır.
Thank you for visiting our website wich cover about Fizik. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.