Sagot :
Cevap:
Yanıt C şıkkıdır.
Açıklama:
Soruda bize X ve Y araçlarına ait hız-zaman grafiği verilmiş. Bu grafik üzerine yorum yapmakla çözümümüze başlayalım.
Her iki doğrunun da altında kalan bölgelerin alanları, o araçların yaptığı yer değiştirmeyi (doğrusal yol olduğundan “aldığı yol” da diyebiliriz) verir. Bunun “uyduruk” kanıtı olarak şöyle bir çıkarım yapabiliriz: “Alan hesaplarken akla gelen ilk işlem ‘çarpma’ işlemidir. Gerçekten de burada birimleri çarpınca, ki burada hız ve zaman, yer değiştirmeyi elde ederiz.”
Buna göre Y aracının 0-2t arasında aldığı yol “Δx (Y aracı) = (v x 2t) / 2 = vt = 10 [m]” olur (y doğrusu altında kalan üçgenin alanı). X cisminin aldığı yol ise aynı mantıkla “Δx (X aracı) = (2v x 3t) / 2 = 3vt” olarak bulunur (x doğrusu altında kalan üçgenin alanı). “vt” değerini 10 olarak bulmuştuk. O hâlde X aracının aldığı yolun tam değeri “vt = 10 [m] => 3vt = 30 [m] = Δx (X aracı)” olur.
Bu durumda, eğer araçlar aynı hizada harekete başlasalardı X aracı Y aracından 20m ilerde olmuş olurdu. Ancak soruda bize Y aracının, son durumda, X aracından 5m ileride olduğu verilmiş. O zaman demek ki bu iki araç arasında ilk başta bir mesafe vardı. X aracı başlangıçta Y aracından 15m geride olmalı ki son durumda istenilen sonuç elde edilsin. Bu şöyle bir denklemle çözülebilir:
X aracı t = 0 anında Y aracından x [m] geride olsun. Y aracı 20m yol aldığında aralarındaki yeni mesafe (x + 20) [m] olur. X aracı da 30m yol aldığına göre aralarındaki yeni mesafe (x - 10) [m] olur, ki bu da bilgiye göre 5m’ye eşitmiş. O hâlde x mesafesi 15m olarak bulunur. Yanıt C şıkkıdır.
Umarım ki yardımcı olacaktır. Saygılar, iyi çalışmalar…
Thank you for visiting our website wich cover about Fizik. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.