basit türemiş birleşik kelimeler konusunu açıklayarak anlatir misiniz lütfen o türün özelliklereini yani nasıl durumlarda olduğunu örnekleyerek açıklar mısınız ​

Sagot :

Cevap:

Yapı bakımından kelimeler, basit kelimeler, türemiş kelimeler ve birleşik kelimeler olmak üzere üç ana grupta incelenir:

1. Basit Kelimeler

Yapım eki almamış sözcüklerdir. Bu tür sözcükler çekim eki alabilir. Yapım eki almadıklarından bunlar daima kök durumunda bulunur.

Örnek(ler)

» Ağacın dalına kuşlar kondu.

Bu cümlede eklerin tamamı çekim ekidir. Dolayısıyla bu cümledeki tüm sözcükler basit yapılıdır.

2. Türemiş Kelimeler

Kök ya da gövdelere yapım eki getirilerek oluşturulan yeni sözcüklerdir. Türemiş sözcükte en az bir tane yapım eki bulunur. Türemiş sözcüklere “gövde” de denir.

Türemiş Sözcük = Kök + Yapım Eki

Örnek(ler)

» ev – li → evli

» yol – cu –  luk → yolculuk

» ört – ü – lü → örtülü

» sor – u – lar → sorular

Yukarıdaki sözcüklerde altı çizili ekler yapım ekidir. Kök veya gövdelere gelerek yeni bir kelime türetmiştir. Dolayısıyla yapım eki alarak oluşan bu yeni kelimeler türemiş kelimelerdir.

3. Birleşik Kelimeler

Yeni bir kavramı karşılamak üzere, birden fazla sözcüğün bir araya gelip kaynaşmasıyla oluşan sözcüklere birleşik sözcük denir

Örnek(ler)

» “Ata + Türk → Atatürk

bu sözcükte “Ata” ve “Türk” sözcükleri bir araya gelerek yeni bir kelime oluşturmuştur.  İki farklı sözcüğün bir araya gelmesiyle oluşan bu tür sözcüklere birleşik sözcükler diyoruz.

» ne + asıl → nasıl

» demir + baş → demirbaş

» Afyon + kara + hisar → Afyonkarahisar

Açıklama:

YAZMAK İÇİN ÇOK UĞRAŞTİM EN İYİ SEÇER MİSİN

  • Yapım eki alanlar Türemiş, Birleşik fiiller ise iki ya da daha fazla sayıda kelimenin birleşmesiyle oluşur.
  • Yapım eki almayanda basittir.