Soru 10: Lozan Konferansı'nda görüşülen ve karara varılan aşağıdaki konulardan hangisiyle ilgili olarak, Fransa ile Türkiye arasında Lozan'dan sonra görüşmeler yapılmıştır? A)Savaş Tazminatı C) Devlet Borçları E) Azınlıklar B) Kapitülasyonlar D) Ege Adaları​

Sagot :

Merhaba

Osmanlı İmparatorluğu ilk yurt dışı borçlanmasını Abdülmecid döneminde Kırım Savaşını finanse etmek için almıştı.Bunun ardından peş peşe borçlanan Osmanlı, borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmiştir.

Hal böyle olunca borç veren batılı devletler borçları tahsil etmek için 1881 yılında kendi temsilcilerinin yönetiminde, Düyunu Umumiye idaresini kurmuşlardır.Böylece Osmanlının mali yönetimi başkalarının eline geçmiştir.

➽Osmanlı İmparatorluğunun dağılmasından sonra bu borçlar Lozan Antlaşması ile imparatorluğu oluşturan ülkelere belirli ölçüde paylaştırılmıştır.

➽Lozan Antlaşmasına göre, 1912 öncesi borçların % 62si, 1912 sonrası borçların % 77'si Türkiye'ye kalmıştır.

➽Lozan Konferansı sonrası Türkiye ve Fransa, 13 Haziran 1928 tarihinde, Paris'te toplanan borç meclisi toplantıları sonucunda imzalanan Paris Sözleşmesiyle Türkiye Cumhuriyeti'ne düşen borçlar için görüşmeler yapılmış ve ödeme takvimi belirlenmiştir.

➽Buna rağmen Osmanlı borçlarının tasfiyesi konusunda yine anlaşmazlıklar çıkmış, Türkiye ve Fransa ilişkileri yeniden sıkıntıya girmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Fransa arasında Osmanlı borçlarının tasfiyesi konusunda görevlendirilmiş delege ve hamiller tarafından yürütülen müzakereler sonucu 22 Nisan 1933’te Paris’te yeni bir anlaşma imzalanmıştır.

Cevap C) Devlet Borçları

Başarılar...

Thank you for visiting our website wich cover about Tarih. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.


Rans Other Questions