Sagot :
Merhabalar
Ek fiil :
Ek fiiller, isim soylu kelimelerin sonuna eklenerek bu kelimelerin cümle içerisinde yüklem olarak kullanılmasını sağlar. Örneğin ''dı'' eki ''Arkadaş'' kelimesinin sonuna eklendiğinde ''Arkadaşımdı'' olur. Bu cümlede ''Ömer benim eskiden sınıf arkadaşımdı'' cümlesinde ''arkadaş'' kelimesi yüklem olarak kullanılmıştır.
Ek Fiilin Görevleri :
İsim ve isim soylu kelimelerin sonuna geldiği için onları yüklem yapar. Basit zamanlı fiilleri birleşik zamanlı fiil yapar. Ek fiillerin ekleri ise şunlardır; -idi, -imiş, -ise, -dir. Bu kelimeler getirildiği sözcüğe göre değişik şekilde yazılmaktadır.
Ek fiil nedir nasıl bulun
ur?
Ek-fiiler “-idi”, “-imiş-, “-ise” ve “-dir“dir ancak sözcüklere bitişik olarak yazıldıklarında ses uyumlarına uyarak değişiklik gösterebilirler. Ek fiiller Türkçede iki görevde kullanılırlar: İsimleri ve isim soylu sözcükleri yüklem yapmak, Basit çekimli fiillere eklenerek birleşik zamanlı fiil yapmak (-dir hariç).
- Basit zamanlı fiilleri, birleşik zamanlı yapmak. Ek-fiiler “-idi”, “-imiş-, “-ise” ve “-dir“dir ancak sözcüklere bitişik olarak yazıldıklarında ses uyumlarına uyarak değişiklik gösterebilirler.
Örnek :
- Buraların havası temizdir.
- Benim babam askerdir.
- Ben bugün yorgun ve hastayım
(Geniş zamanlı olumlu)
bunlar
Basarılar dilerim
Açıklama:
ek fiil: Türkçede isim soylu kelimelerin başına gelerek yüklem olarak kullanımlarını sağlayan ayrıca basit fiillerden Birleşik zamanlı fiil yapan çekim ekleridir.
Ek fiiler di , miş ve se
di : Hikaye Birleşik zamanlı
miş: Rivayet Birleşik zamanlı
se: Şartlı Birleşik zamanlı
kolay gelsin
en iyi seçer misin?
Thank you for visiting our website wich cover about Sosyal Bilgiler. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.